Eriks ultimata älggryta

Publicerat:
2020-09-16Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 500-600ghel bit av älg: högrev, fransyska, innanlår eller liknande
- mjölk eller fil till marinad
- 2mskskirat smör
- 1tskhela kryddpepparkorn
- ½gul lök
- 1mskrökt paprika
- 2dlgrädde
- 1msktomatpuré
- 1literbuljong, från kokningen av köttet
- 1tskfarinsocker
- ½purjolök
- 1knippa(or)färsk timjan
- 1mskgrönpepparkorn
- 1tskvitpepparkorn
- 1tsksvartpeppar, t ex tellicherry
- 1mskkakao
- 1tskdragon
- 2mskmajsstärkelse+2 msk vatten till redning
- 200gtärnade rotsaker efter tycke och smak
- salt och peppar
Till servering
- ris eller potatis
- lingon/lingonsylt/rårörda lingon
Så lagar du
Man kan väl säga att denna gryta är två steg. Första steget är då du lagar till själva köttet och det andra steget är då du monterar och kokar klart själva grytan.
Steg 1
1. Börja med att lägga hela biten älg i mjölk och täck med folie och ställ in i kylen över natten.
2. Ta upp köttet ur mjölken och torka den med hushållspapper eller en handduk.
3. Stek köttet på medeltemperatur i en gryta. Salta och peppra.
4. När du stekt köttet på alla sidor så slår du på vatten så att det täcker ordentligt och låt sjuda på låg temperatur i 4-5 timmar under lock, fyll på med vatten då och då. Om du använder en stor stek (900 g-1 kg) så kokar du tills köttet nått en kärntemperatur på 58 grader (efter ca 45 minuter) så tar du upp och delar på biten. Den ena sparar du som älgstek den andra fortsätter du att koka tills den når 68 grader.
5. Ta upp köttet och låt svalna.
Steg 2
1. Hacka löken grovt och fräs den lätt i skirat smör.
2. Mortla samman kryddorna och svetta lätt med löken, kakaon och tomatpurén.
3. Slå nu på buljongen från koket och låt puttra upp.
4. Tärna rotsakerna och älgköttet och lägg ner det i grytan. Låt småsjuda tills rotsakerna är kokta.
5. Skiva purjon och hacka timjan, lägg ner i grytan och slå på grädden.
6. Låt grytan koka upp och red den sedan med majsstärkelse och smaka av med farinsocker och salt och peppar.
7. Servera som den är eller med ris eller potatis eller något annat gott tillbehör.