Ethels Nors

Publicerat:
2019-11-29Tillagningstid:
Friterad hel nors serverad med skarpsås och citron. Varubristen tvingar fram ny kreativitet i köket och Ethel tar inspiration från medelhavet - och använder sina kontakter hos fiskargubbarna nere vid Strömmen.
Ingredienser
4portioner
- 1½kgfärsk nors, orensad
- 2ägg, lätt uppvispade
- 1dlrågmjöl, grovt
- 2dlströbröd
- salt och peppar
- 1½literneutral olja till fritering
Skarpsås
- 1mskättika, 12 %
- 1ägg, hårdkokt
- 1äggula
- 1msksöt senap, grov
- 2dlgrädde, lättvispad
- 1dldill, hackad
- salt och peppar
- 1msksocker, kan uteslutas
Tillbehör
- citron
- pommes frites
Så lagar du
1. Blanda ströbröd med salt och peppar. Vänd de hela fiskarna, i följande ordning, i mjöl, ägg och därefter i ströbröd. Låt vila på en bakplåtstäckt plåt i minst 20 min.
2. Mosa ihop gulan från det hårdkoka ägget till skarpsåsen med den råa äggulan och tillsätt senap och ättika. Vispa grädden lätt och vänd ner i blandningen. Tillsätt dillen under försiktig omröring. Salta och peppra.
3. Värm olja till 160° i fritös eller i stor kastrull med tillhörande lock. Fritera fisken i omgångar tills fisken fått fin färg.
4. Servera nyfriterade norsar på Ethels vis tillsammans med pommes frites, sås och citron.