Etiopisk lammgryta

Ingredienser
4 - 6portioner
Etiopisk lammgryta
- 800gbenfritt lammkött skuret i små tärningar
- 3lökar, gula eller röda
- 2-3mskberberekrydda
- 5klyfta(or)vitlök
- 1mskriven färsk ingefära
- 400gkrossad tomat
- 2-3msktomatpuré
- ½dlghee till stekning, kan ersättas med olja och smör
- 1tskkorianderpulver
- salt och peppar
- ca 4-6dlvatten
Så lagar du
Etiopisk lammgryta
1. Hacka lök i små tärningar. Hetta upp ghee eller olja och smör. Stek löken på medelhög värme tills den blir lätt karamelliserad, ca 25 min. Rör om med jämna mellanrum.
2. Tillsätt berberekrydda och stek långsamt i ytterligare ca 20 min, viktigt att du steker lök och berbebrekryddan långsamt och länge för godast smak.
3. Hetta upp ghee eller olja och smör i en stor stekpanna. Stek köttet på hög värme under omrörning tills det får fin färg. Krydda köttet med koriander, salt, peppar och stek lite till.
4. Tillsätt tomatpure, ingefära och vitlök med lök och berbereblandningen och stek i ca 5 min. Vänd i köttet och stek lite till.
5. Tillsätt krossad tomat, blanda och börja med att hälla i 4 dl hett vatten. Smaka av med salt och peppar.
6. Låt grytan koka under lock i ca 1,5-2 h, tills köttet faller isär och är mjukt. Späd eventuellt ut med vatten vid behov och smaka av med berbere, salt eller peppar. Grytan ska inte ha för vattnig konsistens, den ska vara tjock och mustig.
Servera tillsammans med andra goda afrikanska grytor och Zeinas injera. Eller med matvete eller ris.
Tips
Här finns ett veganskt alternativ: Mesir wat
Ghee är ett rent smörfett som går bra att ersätta med smör och olja.