Afrikanska grytor med injera

Publicerat:
2020-02-21Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Etiopisk lammgryta
- 800gbenfritt lammkött skuret i små tärningar
- 3lökar, gula eller röda
- 2-3mskberberekrydda
- 5klyfta(or)vitlök
- 1mskriven färsk ingefära
- 400gkrossad tomat
- 2-3msktomatpuré
- ½dlghee till stekning, kan ersättas med olja och smör
- 1tskkorianderpulver
- salt och peppar
- ca 4-6dlvatten
Fasolia – Etiopisk och eritreansk gryta med gröna bönor
- 1gul lök
- 200gharicots verts, färska eller gröna bönor
- 3morötter
- 2tomater
- 2klyfta(or)vitlök
- 2tskfärsk riven ingefära
- 1tskmalen gurkmeja
- ½tsksalt
- 2krmsvartpeppar
- ¾dlvatten
Hamli – Etiopisk och eritreansk spenatgryta
- 1lök
- 2klyfta(or)vitlök
- 700gfryst hackad spenat
- 1-2grön chili, hackad
- olja till stekning
- salt och peppar
Kik alicha – Etiopisk och eritreansk gryta
- 4dlchana dal (mät)
- 2gula lökar
- 2klyfta(or)vitlök
- 1mskriven ingefära
- 1½tskgurkmeja
- 1-2gröna chili
- olja till stekning
- salt och peppar
- 11dlvatten
Timatim – Etiopisk tomatsallad
- 4tomater
- 1rödlök
- 4röda jalapenos
- ½citron - till dressing
- 3mskvinäger - till dressing
- 3mskolivolja - till dressing
- 1½tskberberekrydda - till dressing
- ½tsksalt - till dressing
Lättgjord injera, 12 st
- 3dlvetemjöl
- 1dlfint rågmjöl
- 2tskbakpulver
- ½tsksalt
- 5dlkolsyrat vatten
- 2mskvit vinäger
Så lagar du
Etiopisk lammgryta
1. Hacka lök i små tärningar. Hetta upp ghee eller olja och smör. Stek löken på medelhög värme tills den blir lätt karamelliserad, ca 25 min. Rör om med jämna mellanrum.
2. Tillsätt berberekrydda och stek långsamt i ytterligare ca 20 min, viktigt att du steker lök och berbebrekryddan långsamt och länge för godast smak.
3. Hetta upp ghee eller olja och smör i en stor stekpanna. Stek köttet på hög värme under omrörning tills det får fin färg. Krydda köttet med koriander, salt, peppar och stek lite till.
4. Tillsätt tomatpure, ingefära och vitlök med lök och berbereblandningen och stek i ca 5 min. Vänd i köttet och stek lite till.
5. Tillsätt krossad tomat, blanda och börja med att hälla i 4 dl hett vatten. Smaka av med salt och peppar.
6. Låt grytan koka under lock i ca 1,5-2 h, tills köttet faller isär och är mjukt. Späd eventuellt ut med vatten vid behov och smaka av med berbere, salt eller peppar. Grytan ska inte ha för vattnig konsistens, den ska vara tjock och mustig.
Fasolia – Etiopisk och eritreansk gryta med gröna bönor
1. Hacka lök i tärningar, dela gröna bönor i mitten, skala och skär morötterna i stavar lika långa som bönorna, riv vitlök, hacka tomaterna i små tärningar.
2. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Tillsätt gurkmeja, vitlök, ingefära och stek lite till. Vänd i tomat och stek.
3. Vänd i bönor och morot, stek lite till. Smaka av med salt och peppar, tillsätt lite vatten och låt koka i 15 min.
Hamli – Etiopisk och eritreansk spenatgryta
1. Hacka lök i tärningar, finhacka vitlök, finhacka chili.
2. Hetta upp olja och stek löken glansig. Tillsätt vitlök, chili och stek lite till. V
3. Vänd i spenat (behövs ej tina upp) och stek tills spenaten slutar vätska sig, ca 15 min.
4. Smaka av med salt och peppar.
Kik alicha – Etiopisk och eritreansk gryta
1. Koka kikärtshalvor i 8 dl vatten tills de mjuknar, ca 45 min. Sila av och ställ åt sidan.
2. Finhacka lök, vitlök och chili. Hetta upp olja och stek löken långsamt tills den får färg.
3. Vänd i chili, vitlök, ingefära, gurkmeja och stek 3-4 min under omrörning.
4. Vänd i kikärtshalvor, tillsätt 3 dl vatten, smaka av med salt, peppar och låt sjuda under lock på låg värme i ca 20 min. Rör runt med jämna mellanrum.
Timatim – Etiopisk tomatsallad
1. Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål och ställ åt sidan.
2. Hacka tomat, lök och jalapeno i tärningar.
3. Rör ihop dressingen, häll över salladen och blanda. Låt gotta sig i kylen en stund innan servering.
Lättgjord injera
1. Blanda båda mjölsorter, salt och bakpulver i en bunke.
2. Lägg sedan i en mixer och kör några varv eller sikta ner det i en annan bunke med en fintrådig sil. Detta gör du för att få mjölet luftigt i konsistensen.
3. Samtidigt som du rör om häller du i kolsyrat vatten och vinäger. Jag kör min smet i en matberedare och häller i vattnet samtidigt som maskinen snurrar. Det funkar dock bra med en elvisp också.
4. Täck bunken med en plastpåse och låt stå i 10 min.
5. Hetta upp en torr nonstick-stekpanna, låt den bli ganska varm och häll i smet.
6. Grädda pannkakan bara på en sida tills den blir torr på ovansidan och får färg undertill. Lägg inte pannkakorna på varandra eftersom de lätt klibbas ihop, lägg på tallrik eller ett bakplåtspapper med ovansidan uppåt.
7. När de har svalnat kan du rulla dem och lägga på ett fat och servera med ett goda tillbehör.