Falafel med tabbouleh på Tareqs vis

Falafel med tabbouleh på Tareqs vis

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Frasigt friterade kikärtsbollar är enklare än du tror att göra hemma. Till falafeln serveras tabbouleh, en fräsch sallad med bulgur, tomater, lök och persilja. Enkel men läcker mat från Mellanöstern på Tareqs vis!

Ingredienser

4portioner

Falafel

  • 250g
    torkade kikärter
  • 1
    gul lök
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 2dl
    färsk bladpersilja. finhackad
  • 2tsk
    malen spiskummin
  • 1
    färsk grön chili
  • 1tsk
    bikarbonat
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    salt
  • 5dl
    frityrolja, t ex rapsolja

Tabbouleh

  • 1dl
    fint bulgurvete
  • 4
    stora tomater
  • 2
    salladslökar
  • 3dl
    färsk bladpersilja
  • 3dl
    färsk mynta
  • 2krm
    mald kanel
  • 2krm
    kryddpeppar
  • ½tsk
    mald svartpeppar
  • saften från 2 citroner
  • 4-5msk
    olivolja
  • 2tsk
    flingsalt
  • 1dl
    granatäppelkärnor
  • salt, efter smak
  • peppar, efter smak

Så lagar du

  1. Falafel: Blötlägg kikärtorna i rikligt med vatten över natten.
  2. Ta ur kikärtorna och låt dem rinna av. Spara någon deciliter av blötläggningsvattnet.
  3. Tabbouleh: Blötlägg bulgurvetet i kallt vatten ca 5 minuter.
  4. Skölj och skär tomaterna till små fina tärningar. Skölj och skär salladslöken i strimlor. Hacka bladpersilja och mynta. Skölj bulguren under rinnande vatten och låt den sedan rinna av.
  5. Lägg bulguren i en skål och tillsätt tomat, salladslök, bladpersilja, mynta, kanel, kryddpeppar, svartpeppar, citronsaft, olja och salt.
  6. Blanda om och tillsätt granatäppelkärnorna strax före servering.
    Smaka av och tillsätt mer salt och peppar om det behövs.
  7. Falafel: Skala och hacka lök och vitlök grovt. Mixa de avrunna kikärterna tillsammans med lök, vitlök, persilja, spiskummin, chili, bikarbonat, bakpulver och salt till en slät, fuktig smet som går att forma till bollar. Om smeten är för torr, tillsätt lite av det sparade blötläggningsvattnet och mixa ihop allt igen.
  8. Hetta upp frityroljan till 180 grader i en kastrull.
  9. Forma bollar av smeten (jag brukar använda två matskedar för att ge falafeln formen av en amerikansk fotboll) och fritera några i taget 3–4 minuter tills de är genomstekta. Lägg bollarna på hushållspapper lite snabbt så att oljan får rinna av.
  10. Servera falafeln genast tillsammans med tabboulehn!

Obs!

När man friterar är det viktigt att köksfläkten är avstängd och att man har ett lock nära till hands om det mot förmodan skulle börja brinna. Häll aldrig vatten i het olja. Fritera inte heller för mycket på samma gång, då sjunker temperaturen på oljan.

Dela det här receptet med dina vänner!