Falafel med tabbouleh på Tareqs vis

Publicerat:
2021-10-21Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Frasigt friterade kikärtsbollar är enklare än du tror att göra hemma. Till falafeln serveras tabbouleh, en fräsch sallad med bulgur, tomater, lök och persilja. Enkel men läcker mat från Mellanöstern på Tareqs vis!
Ingredienser
4portioner
Falafel
- 250gtorkade kikärter
- 1gul lök
- 2vitlöksklyftor
- 2dlfärsk bladpersilja. finhackad
- 2tskmalen spiskummin
- 1färsk grön chili
- 1tskbikarbonat
- 1tskbakpulver
- 1tsksalt
- 5dlfrityrolja, t ex rapsolja
Tabbouleh
- 1dlfint bulgurvete
- 4stora tomater
- 2salladslökar
- 3dlfärsk bladpersilja
- 3dlfärsk mynta
- 2krmmald kanel
- 2krmkryddpeppar
- ½tskmald svartpeppar
- saften från 2 citroner
- 4-5mskolivolja
- 2tskflingsalt
- 1dlgranatäppelkärnor
- salt, efter smak
- peppar, efter smak
Så lagar du
- Falafel: Blötlägg kikärtorna i rikligt med vatten över natten.
- Ta ur kikärtorna och låt dem rinna av. Spara någon deciliter av blötläggningsvattnet.
- Tabbouleh: Blötlägg bulgurvetet i kallt vatten ca 5 minuter.
- Skölj och skär tomaterna till små fina tärningar. Skölj och skär salladslöken i strimlor. Hacka bladpersilja och mynta. Skölj bulguren under rinnande vatten och låt den sedan rinna av.
- Lägg bulguren i en skål och tillsätt tomat, salladslök, bladpersilja, mynta, kanel, kryddpeppar, svartpeppar, citronsaft, olja och salt.
- Blanda om och tillsätt granatäppelkärnorna strax före servering.
Smaka av och tillsätt mer salt och peppar om det behövs. - Falafel: Skala och hacka lök och vitlök grovt. Mixa de avrunna kikärterna tillsammans med lök, vitlök, persilja, spiskummin, chili, bikarbonat, bakpulver och salt till en slät, fuktig smet som går att forma till bollar. Om smeten är för torr, tillsätt lite av det sparade blötläggningsvattnet och mixa ihop allt igen.
- Hetta upp frityroljan till 180 grader i en kastrull.
- Forma bollar av smeten (jag brukar använda två matskedar för att ge falafeln formen av en amerikansk fotboll) och fritera några i taget 3–4 minuter tills de är genomstekta. Lägg bollarna på hushållspapper lite snabbt så att oljan får rinna av.
- Servera falafeln genast tillsammans med tabboulehn!
Obs!
När man friterar är det viktigt att köksfläkten är avstängd och att man har ett lock nära till hands om det mot förmodan skulle börja brinna. Häll aldrig vatten i het olja. Fritera inte heller för mycket på samma gång, då sjunker temperaturen på oljan.