Falsk sköldpaddssoppa

Publicerat:
2020-12-10Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Kokt tunga (till soppbasen)
- 1stliten kalvtunga eller oxtunga
- 1litervatten
- 1stmorot
- 1/2stgul lök
- 1-3kvist(ar)persilja
- 1msksalt
- 2stkryddpepparkorn
- 6stvitpepparkorn
- 1stnejlika
- 1stlagerblad
Kalvlägg och buljong
- 1stkalvhuvud med urtagen hjärna men tungan kvar. Delad och lagd i salt vatten i flera timmar.
- alternativt ca 4kgkalvkött – kalvlägg, märgben eller liknande delar med märg och ben.
- 2stlökar, skalade och skurna i kvartar
- 2stmorötter, skurna i mindre bitar
- 1/2sthuvud av rotselleri, skalad och skuren i kvartar
- 2msksmör
- 1tskvitpepparkorn
- 1stlagerblad
- 1stcitron (skalet)
- 2stnejlikor
Beurre Manié
- 2msksmör
- 2mskmjöl
Smaksättning
- mejram
- cayennepeppar
- torkad mynta
- torr sherry
- vitpeppar
- salt
Garnityr
- 8stkokta äggulor
- kruspersilja
Så lagar du
Soppbasen görs av kalvlägg från buljongen och kokt tunga.
Kokt tunga
1. Putsa tungan och skölj den väl i kallt vatten, låt den ligga i vatten i ett par timmar.
2. Koka upp vatten och lägg i tungan, morot, lök, persilja och kryddor. Låt tungan koka i cirka 2 ½ - 3 timmar. Tungan ska gå lätt att flå.
3. Ta ur tungan. Skär en skåla där tungan är som tjockats och flå av skinnet. Låg tillbaka tungan och koka tills den är riktigt mjuk.
4. Skär loss tungroten och skär tungan i tunna skivor.
Kalvlägg och buljong
1. Skär kött i tärningar. Fräs kött och grönsaker i smör i några minuter. Häll på cirka 2 ½ liter vatten. Låt koka upp och skumma av.
2. Tillsätt vitpepparkorn,lagerblad, citronskal och nejlikor. Låt allt sjuda i 2 ½ - 3 timmar eller tills tungan är mjuk när man sticker med en sticka.
3. Ta ur köttet och sila av resten. Ställ den silade buljongen kallt.
4. Skär loss kött från benen. Lägg samman köttet och lägg det under press. Ställ kallt.
5. Skär det pressade köttet i tunna skivor.
6. Ta bort fettet som flutit till ytan i buljongen.
7. Bryn smör och vetemjöl och späd på med buljongen.
8. Koka ned buljongen under cirka 1 timme och smaka av med mejram, cayenne, salt och vitpeppar. Även mynta kan tillsättas.
9. Lägg upp kött och tunga i tallrikar och häll på den redda buljongen. Garnera med äggulor och persilja.