Fänkålsgratäng med stekta tomater

Publicerat:
2018-02-28Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Gratängen
- 4stfänkål
- 30gparmesan
- 2½dlgrädde
- 2äggulor
- 1klyfta(or)vitlök
- olivolja
- salt och peppar
Stekta tomater
- 8tomater
- 1dlkalamata oliver, urkärnade
- olivolja
- 1klyfta(or)vitlök
- 1dlrostat bovete
- 1kvist(ar)rosmarin
- svartpeppar
Så lagar du
Fänkålsgratäng
1. Skär fänkål i tunna klyftor.
2. Koka klyftorna i lättsaltat vatten ca 4 minuter tills dom är nästan mjuka. Lägg i en oljad form.
3. Vispa äggula lätt med grädde, lite salt och svartpeppar.
4. Strö riven parmesan på fänkålen och slå över äggstanningen.
5. Gratinera i ugn på 200 grader i ca 10 minuter tills gyllenbrun och lite krämig.
Stekta tomater
1. Torka oliver i mikrovågsugn på full effekt i 2 + 2minuter.
2. Halvera tomaterna och krydda med peppar.
3. Stek hastigt på båda sidor i olivolja, vitlök och rosmarin.
4. Vänd upp, smula över torkade oliver, rostat bovete, finskuren rosmarin och tunt skivade fänkålsstjälkar.
Tips
Klyfta fänkålen så att lite av rotstocken följer med. Då håller dom bättre ihop under tillagningen.
Så här rostar du helt bovete: Sätt ugnen på 150 grader. Rosta bovete i 15 minuter med lite salt. Ringla över lite olivolja medan varmt. Förvara som krydda i tätslutande glasburk. Rostat bovete passar utmärkt också i sallad.
Fänkål kan lätt upplevas seg om man inte skär den tvärs över fibrerna.