Färggrant matjesglas

Publicerat:
2019-04-17Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
- 200gmatjessillfiléer, hela
- 3potatisar, kokta
- 3ägg, hårdkokta
- 1knippa(or)dill
- 1knippa(or)bladpersilja
- 1rödlök, finhackad
- ½gul lök, finhackad
- ½gul ekologisk paprika, finhackad
- 1dlcrème fraiche
- 1dlgräddfil
- ½citron, skal och saft
- 2mskmajonnäs
- 50gsikrom
- salt/örtsalt och peppar
- fröknäcke till servering
Så lagar du
1. Strimla sillfiléerna.
2. Blanda ihop gräddfilen med crème fraichen och smaksätt med salt, peppar, finhackad dill och persilja.
3. Smula äggulan skilt för sej och tärna äggvitan fint.
4. Bygg upp ingredienserna lager på lager i ett glas, förslagsvis i den här ordningen:
5. Potatisbitar (droppa gärna lite sillspad eller citron över dem), lök, gräddfilsblandning, sill, äggvita, majonnäs, paprika, äggula och sikrom
6. Droppa över lite citronsaft och toppa med en dillkvist, citronzest och lök.
Dryckestips
Sötsyrlig sill, umamirikt ägg, rå lök och fiskrom – den smakkompositionen kan lägga krokben för vilket vin som helst. Välj därför till exempel en frisk, gyllengul ale med inte allt för kraftig humlebeska.
Tips
Om du vill göra egen majonnäs hittar du ett bra basrecept här.
För den här rätten går det bra att använda inhemsk ekologisk kallpressad rapsolja; majonnäsen blir då gulare i färgen och de starkare smakerna av sill och lök tål den ekologiska rapsoljans kraftigare smak.