Färska vårrullar med sötstark dipsås

Färska vårrullar med sötstark dipsås

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett bra och gott sätt att göra dina vårrullar hemma istället för att köpa de på restaurangen.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 1st
    stor morot
  • 20cm
    gurka
  • 2dl
    böngroddar
  • 2dl
    strimlad isbergssallad
  • 1dl
    hackad koriander
  • ½dl
    hackad mynta
  • 4st
    strimlad salladslök
  • 1dl
    jordnötter grovt hackade
  • 2msk
    risvinäger
  • 1msk
    socker
  • ev räkor
  • 100g
    tunna risnudlar
  • 1paket
    rispapper till vårrullar

Dipsås

  • ½dl
    vatten
  • ½dl
    fisksås
  • 2msk
    färskpressad limesaft
  • 2msk
    risvinäger
  • 1msk
    fint hackat palmsocker
  • ½
    stång citringräs mycket fint hackad (endast den ljusa delen)
  • 2-5st
    småstarka chilifrukter (efter smak)
  • 1klyfta(or)
    vitlök

Så lagar du

1. Börja med att blötlägga risnudlarna i kallt vatten i cirka 20 minuter. Häll sedan av vattnet.

2. Koka upp nytt vatten och häll detta över de redan blötlagda risnudlarna. Rör runt tills nudlarna har blivit mjuka, cirka 2 minuter. Spola nudlarna under kallt vatten och låt sedan nudlarna rinna av i ett durkslag. Klipp nudlarna med en sax några gånger för att korta ner längden. Sätt till sidan.

3. Skär ur det vattniga kärnhuset ur gurkan och strimla sedan gurka, morot, isberssallad och salladslök mycket fint. Blanda samman alla grönsakerna i en stor bunke och tillsätt hackad koriander, hackad mynta, hackade jordnötter, risvinäger, socker och slutligen glasnudlarna. Blanda väl.

4. Blötlägg rispapper (ett i taget) i en skål med varmt vatten tills det mjuknat. Ta upp pappret och lägg på en skärbräda. Lägg lite av salladsfyllningen på rispappret, vik in sidorna, och rulla samman till en vårrulle.

5. Servera tillsammans med dipsåsen. Om du vill komplettera med räkor så går det bra. Skala och lägg i räkorna tillsammans med lite salladsfyllning.

Dipsås

1. Blanda samman alla ingredienser och rör, eller skaka allt i en burk med lock, tills sockret har löst sig helt.

Dela det här receptet med dina vänner!