Färska vårrullar med sötstark dipsås

Publicerat:
2013-05-22Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
- 1ststor morot
- 20cmgurka
- 2dlböngroddar
- 2dlstrimlad isbergssallad
- 1dlhackad koriander
- ½dlhackad mynta
- 4ststrimlad salladslök
- 1dljordnötter grovt hackade
- 2mskrisvinäger
- 1msksocker
- ev räkor
- 100gtunna risnudlar
- 1paketrispapper till vårrullar
Dipsås
- ½dlvatten
- ½dlfisksås
- 2mskfärskpressad limesaft
- 2mskrisvinäger
- 1mskfint hackat palmsocker
- ½stång citringräs mycket fint hackad (endast den ljusa delen)
- 2-5stsmåstarka chilifrukter (efter smak)
- 1klyfta(or)vitlök
Så lagar du
1. Börja med att blötlägga risnudlarna i kallt vatten i cirka 20 minuter. Häll sedan av vattnet.
2. Koka upp nytt vatten och häll detta över de redan blötlagda risnudlarna. Rör runt tills nudlarna har blivit mjuka, cirka 2 minuter. Spola nudlarna under kallt vatten och låt sedan nudlarna rinna av i ett durkslag. Klipp nudlarna med en sax några gånger för att korta ner längden. Sätt till sidan.
3. Skär ur det vattniga kärnhuset ur gurkan och strimla sedan gurka, morot, isberssallad och salladslök mycket fint. Blanda samman alla grönsakerna i en stor bunke och tillsätt hackad koriander, hackad mynta, hackade jordnötter, risvinäger, socker och slutligen glasnudlarna. Blanda väl.
4. Blötlägg rispapper (ett i taget) i en skål med varmt vatten tills det mjuknat. Ta upp pappret och lägg på en skärbräda. Lägg lite av salladsfyllningen på rispappret, vik in sidorna, och rulla samman till en vårrulle.
5. Servera tillsammans med dipsåsen. Om du vill komplettera med räkor så går det bra. Skala och lägg i räkorna tillsammans med lite salladsfyllning.
Dipsås
1. Blanda samman alla ingredienser och rör, eller skaka allt i en burk med lock, tills sockret har löst sig helt.