Färskost

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 1litergammaldags mjölk
- ½dlcitronsaft
- 1 ½ dlyoghurt
- 1msksalt
Smaksättare, till exempel:
rivet skal av 1 citron
färska kryddor och 1 vitlöksklyfta
rostade pecannötter eller pinjenötter
rosépeppar
färskriven pepparrot
finhackad gräslök
Så lagar du
Låt mjölken koka upp. Lägg i citronsaft eller vinäger och salt och rör om.
Om du vill kan du lägga i smaksättare och röra om, annars låter du bara mjölken koagulera i cirka 5 minuter.
Sila mjölken genom en silduk och låt den stå och rinna av. Pressa ut så mycket vätska som möjligt och forma osten till en boll. Servera gärna med detsamma men osten håller sig i ca en vecka i kylskåpet.
Eller:
1 liter yoghurt
2 dl créme fraiche
1 tesked salt
Värm yoghurt och créme fraiche till ca 45 grader eller tills det skär sig. Sila genom en silduk och låt den rinna av i ca 4 timmar.
Smaksätt osten och forma till små ostar. Rulla dom gärna i nötter eller kryddor.