Ingredienser
10portioner
- 20stfina kokta färskpotatisar
- 3stkvistar dill
- 150ganjovis (eller ansjoviskryddad sillfilé)
- 250gsmör
- 3stäggulor
- 3mskvatten
- Gräslöksblommor eller nyklippt gräslök
- salt
Så lagar du
Denna anrättning är tänkt som ett trevligt sätt att starta en middag på. Som drinktilltugg fungerar den utmärkt och gärna till öl och snaps.
<b>Gör så här:</b>
Lägg smöret i en kastrull och sätt kastrullen på spisen på låg värme. Här skall smöret stå tills det har blivit nötigt brunt. Det får inte bränna!!!!
Detta tar ganska så lång tid, ca 15 - 20 minuter på låg värme och det skall det göra. Då hinner smöret utveckla den nötiga smaken som vi är ute efter.
När smöret är klart skall det svalna till rumstemperatur.
Vispa samman äggulor och vatten och tillsätt sedan sakta det smälta smöret onder konstant vispning. Använd gärna en stavmixer - det är lättare att få ett bra resultat då.
Skulle såsen, som skall bli riktigt tjock skära sig, så får man börja om från början igen med lite vatten i botten på en kastrull eller bunke och åter igen hälla i den spruckna såsen sakta medan man hela tiden vispar.
Dela de kokta potatisarna på längden och skär dom i botten så att de kan stå på en bricka utan att välta.
Lägg på en liten bit ansjovis, en klick av den brynta smör hollandaisen, en liten gräslöksblomma och lite dill.
Smaklig spis - och lycka till!
Glad sommar!