Meny: Smördegssnittar, fisksoppa och hallontarte

Meny: Smördegssnittar, fisksoppa och hallontarte

Publicerat:

Festmeny för 8 personer

Ingredienser

8portioner

Fisksoppa

  • 1st
    fänkål
  • 1st
    purjolök
  • 2-3st
    morötter
  • 1bit(ar)
    kålrot
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1-2msk
    olivolja
  • 1paket
    saffran
  • 2dl
    vitt vin
  • 2burk(ar)
    hela tomater
  • 1,5liter
    vatten
  • 4tärning(ar)
    fiskbuljong
  • 1,5tsk
    timjan
  • 0,5tsk
    rosmarin
  • 500g
    sejfilé
  • 500g
    laxfilé
  • 1tsk
    salt

Smal aioli

  • 1burk(ar)
    kesella
  • 2msk
    lättmajonnäs
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1krm
    salt
  • nypa(or)
    peppar

Hallontarte

  • 1st
    smördeg
  • 150g
    mandelmassa
  • 1st
    ägg
  • 1st
    citron
  • 1paket
    hallon
  • 1burk(ar)
    portvinsgelé
  • Tillbehör:
  • lättvispad grädde

Så lagar du

Fisksoppa

1. Strimla alla grönsaker fint och finhacka vitlöken. Fräs dem i olivolja i en stor gryta.

2. Finstöt saffranet och blanda med vinet. Tillsätt detta till grönsakerna samt tomater, 1 1/2 liter vatten och buljongtärningar. Krydda med timjan och rosmarin. Låt sjuda under lock ca 20 min, tills de är mjuka.

3. Se till att fisken är helt benfri och skär fisken i kuber och salta dem. Hit kan förberedas.

4. Lägg i fisken och låt sjuda några minuter tills fisken blir färdig. Späd med mer vatten om det behövs och smaka av med salt och peppar.

Servera med aioli och bröd.

Smal aioli

Blanda kesella och majonnäs. Smaka av med vitlök, salt och peppar.

Hallontarte

1. Sätt ugnen på 175º.

2. Skär ut en stor rundel av smördegen. Spara resten till smördegssnittar. Lägg rundeln på plåt med bakplåtspapper. Vik upp 1-2 cm av kanten.

3. Blanda mandelmassa, ägg och citronskal. Håll upp kanten och häll det i smördegsskalet.

4. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 20 min., tills fyllningen stannat. Låt kallna.

5. Smält geléet i mikrovågsugn eller på svag värme. Lägg på bären helt frysta på mandelmassan. Skeda och pensla försiktigt geléet över bären och låt stelna.

Smördegssnittar till drinken

Skär ut resten av smördegen från tarten till tre- eller fyrkanter. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö på riven ost gärna parmesan eller västerbotten. Grädda i 200° mitt i ugnen 10-12 min, tills de fått fin färg.

Dela det här receptet med dina vänner!