Meny: Smördegssnittar, fisksoppa och hallontarte

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
8portioner
Fisksoppa
- 1stfänkål
- 1stpurjolök
- 2-3stmorötter
- 1bit(ar)kålrot
- 2klyfta(or)vitlök
- 1-2mskolivolja
- 1paketsaffran
- 2dlvitt vin
- 2burk(ar)hela tomater
- 1,5litervatten
- 4tärning(ar)fiskbuljong
- 1,5tsktimjan
- 0,5tskrosmarin
- 500gsejfilé
- 500glaxfilé
- 1tsksalt
Smal aioli
- 1burk(ar)kesella
- 2msklättmajonnäs
- 2klyfta(or)vitlök
- 1krmsalt
- nypa(or)peppar
Hallontarte
- 1stsmördeg
- 150gmandelmassa
- 1stägg
- 1stcitron
- 1pakethallon
- 1burk(ar)portvinsgelé
- Tillbehör:
- lättvispad grädde
Så lagar du
Fisksoppa
1. Strimla alla grönsaker fint och finhacka vitlöken. Fräs dem i olivolja i en stor gryta.
2. Finstöt saffranet och blanda med vinet. Tillsätt detta till grönsakerna samt tomater, 1 1/2 liter vatten och buljongtärningar. Krydda med timjan och rosmarin. Låt sjuda under lock ca 20 min, tills de är mjuka.
3. Se till att fisken är helt benfri och skär fisken i kuber och salta dem. Hit kan förberedas.
4. Lägg i fisken och låt sjuda några minuter tills fisken blir färdig. Späd med mer vatten om det behövs och smaka av med salt och peppar.
Servera med aioli och bröd.
Smal aioli
Blanda kesella och majonnäs. Smaka av med vitlök, salt och peppar.
Hallontarte
1. Sätt ugnen på 175º.
2. Skär ut en stor rundel av smördegen. Spara resten till smördegssnittar. Lägg rundeln på plåt med bakplåtspapper. Vik upp 1-2 cm av kanten.
3. Blanda mandelmassa, ägg och citronskal. Håll upp kanten och häll det i smördegsskalet.
4. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 20 min., tills fyllningen stannat. Låt kallna.
5. Smält geléet i mikrovågsugn eller på svag värme. Lägg på bären helt frysta på mandelmassan. Skeda och pensla försiktigt geléet över bären och låt stelna.
Smördegssnittar till drinken
Skär ut resten av smördegen från tarten till tre- eller fyrkanter. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö på riven ost gärna parmesan eller västerbotten. Grädda i 200° mitt i ugnen 10-12 min, tills de fått fin färg.