Festlig focaccia med örter och grönsaker

bild på blommig focaccia

    Publicerat:

    Förberedelsetid:

    Tillagningstid:

    Det italienska plåtbrödet focaccia kan varieras i det oändliga. Med en matig fyllning blir det lunch och med en festlig blomstergarnering passar det till fest. Både söta och salta fyllningar fungerar fint med detta bröd som får mycket smak av olivolja. Här bjuder vi på tre olika varianter. Degen är som en målarduk och brödet går enkelt att dekorera fantasifullt, till exempel som en blomsteräng. Om du vill kan du lägga ut motivet på ett bakplåtspapper innan du lägger fyllningen på brödet. Det är viktigt att dämpa jäsningsprocessen ett par gånger så att den inte går för fort. Att låta degen jäsa i kylen till morgonen därpå är ett bra alternativ. Ta i så fall ut degen ur kylskåpet en timme innan den ska gräddas. Låt degen jäsa upp och grädda sedan som vanligt. En given frukostsuccé!

    Ingredienser

    • 450g
      vetemjöl
    • 1tsk
      salt
    • 1tsk
      socker eller honung
    • 15g
      jäst
    • 2,5dl
      vatten
    • 5 msk
      olivolja

    Fyllning med aprikos och nötter

    • urkärnade oliver
    • 5kvist(ar)
      rosmarin
    • 10st
      torkade aprikoser
    • 20st
      cashewnötter
    • 1tsk
      havssalt
    • olivolja

    Fyllning med choklad och bär

    • mjölkchoklad
    • torskade tranbär
    • olivolja
    • flingsalt

    Fyllning "blomsteräng"

    • körsbärstomater
    • paprika
    • oliver
    • rödlök
    • gräslök
    • timjan
    • rosmarin
    • flingsalt

    Så lagar du

    1. Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt mjöl, socker, salt och olivolja.
    2. Arbeta degen i 5-10 min. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.
    3. Smörj en form eller ett fat med olivolja. Lägg i degen och slå ner jäsningen. Låt degen jäsa upp till kanten.
    4. Välj en av fyllningarna och tryck ner fyllningen i degen.  Ringla över mer olivolja, toppa med havssalt och grädda i ugnen på 210 grader i 20-30 min. 

    Dela det här receptet med dina vänner!