Festlig focaccia med örter och grönsaker
Publicerat:
2023-04-19Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Det italienska plåtbrödet focaccia kan varieras i det oändliga. Med en matig fyllning blir det lunch och med en festlig blomstergarnering passar det till fest.
Både söta och salta fyllningar fungerar fint med detta bröd som får mycket smak av olivolja. Här bjuder vi på tre olika varianter.
Degen är som en målarduk och brödet går enkelt att dekorera fantasifullt, till exempel som en blomsteräng. Om du vill kan du lägga ut motivet på ett bakplåtspapper innan du lägger fyllningen på brödet.
Det är viktigt att dämpa jäsningsprocessen ett par gånger så att den inte går för fort. Att låta degen jäsa i kylen till morgonen därpå är ett bra alternativ.
Ta i så fall ut degen ur kylskåpet en timme innan den ska gräddas. Låt degen jäsa upp och grädda sedan som vanligt. En given frukostsuccé!
Ingredienser
- 450gvetemjöl
- 1tsksalt
- 1tsksocker eller honung
- 15gjäst
- 2,5dlvatten
- 5 mskolivolja
Fyllning med aprikos och nötter
- urkärnade oliver
- 5kvist(ar)rosmarin
- 10sttorkade aprikoser
- 20stcashewnötter
- 1tskhavssalt
- olivolja
Fyllning med choklad och bär
- mjölkchoklad
- torskade tranbär
- olivolja
- flingsalt
Fyllning "blomsteräng"
- körsbärstomater
- paprika
- oliver
- rödlök
- gräslök
- timjan
- rosmarin
- flingsalt
Så lagar du
- Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt mjöl, socker, salt och olivolja.
- Arbeta degen i 5-10 min. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.
- Smörj en form eller ett fat med olivolja. Lägg i degen och slå ner jäsningen. Låt degen jäsa upp till kanten.
- Välj en av fyllningarna och tryck ner fyllningen i degen. Ringla över mer olivolja, toppa med havssalt och grädda i ugnen på 210 grader i 20-30 min.