Fikonpaj

Publicerat:
2017-09-26Tillagningstid:
Ehud ”Udi” Tzvieli firar den judiska högtiden Yom Kippur med en vacker fikonpaj med björnbär.
Ingredienser
4 - 6portioner
Botten
- 250gvetemjöl
- 75gflorsocker
- 1nypa(or)salt
- 120gosaltat smör, tärnat i rumstemperatur
- 2medelstora äggulor
- 5-10gvatten
Fyllning
- 150gfärska eller frysta svarta björnbär, krossade
- 100gfikonmarmelad, bästa kvalité men inte för söt
- 150gfikon, semitorkade (skär bort stjälken och mosa i en matberedare)
- 10-12färska fikon, skurna i fyra delar
Glasyr
- 50gfikonmarmelad, uppvärmd i en liten kastrull
Så lagar du
1. Blanda ingredienserna till pajbotten i en matberedare. Kör tills degen fått en sandig textur (pulsa i 20–30 sekunder, inte mer).
2. Knåda degen till en boll. Plasta in i plastfolie och förvara i kylen under tiden du förbereder fyllningen.
3. Blanda ihop krossade björnbär, fikonmarmelad och semitorkade fikon som du har mosat i matberedare.
4. Ta fram degen, kavla ut och tryck ner i en rund pajform. Pensla över lite äggula.
5. Häll över de krossade ingredienserna och jämna till. Ställ färska fikon ovanpå, snyggt och elegant.
6. Baka i ugnen på 175 grader i 10 minuter. Ta ut pajen, pensla varm fikonmarmelad försiktigt ovanpå och strö över florsocker.