Filippas plommonkaka i långpanna

Publicerat:
2018-09-17Tillagningstid:
Filippa Widlund skickade in sitt recept till Go'kväll under temat Ta tillvara hösten.
Ingredienser
28portioner
- 175gsmör, rumstempererat
- 3dlströsocker
- 3ägg
- 2½dlmandelmjöl
- 2½dlvetemjöl
- 1½tskvaniljsocker
- 1mskbakpulver
- 3dlnaturell yoghurt
Fyllning
- plommonhalvor så det täcker ytan
- 1dlmandelspån
- 1mskströsocker
Garnering
- vispgrädde
- ätliga blommor, t ex gurkört eller kryddtagetes
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med yoghurten. Bred ut smeten i en långpanna, gärna non-stick. Ju större panna desto tunnare kaka och kortare gräddningstid, prova med sticka.
4. Stick ned urkärnade och halverade plommon överallt i smeten (strö ev. på mandelspån och lite socker för toscaeffect).
5. Grädda längst ner i ugnen i 35–40 min, låt svalna, skär i rutor, klicka eller spritsa en klick grädde och garnera med ätliga blommor (om det är sommar).