Ingredienser
4portioner
- 4sttorskfiléer, ca 800 g
- 2stägg
- 2dlmjöl
- 2dlströbröd
- 3dlolja
- salt och svartpeppar
- 300gpotatis
- 4stpalsternackor
- 1dlolja
- 2stäggulor
- 1mskfransk senap
- 2dlolja
- 5stvitlöksklyftor
- 3stansjovisfiléer
- 1dlcrème fraiche
- ¾dldill
- salt och svartpeppar
- ½stisbergssalladshuvud
- 4stcitronklyftor
Så lagar du
1. Börja med chipsen då de tar längst tid. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Skala potatisen och skär i 1½ cm tjocka stavar. Lägg dem i vatten för att skölja av stärkelsen. Skala palsternackorna och skär även dem i 1½ cm tjocka stavar. Låt potatisen torka på lite hushållspapper innan du lägger den tillsammans med palsternackorna på en plåt med bakplåtspapper.
3. Häll över olja. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i cirka 35 minuter, känn med kniv så att potatisen är färdig. Rör om då och då för att få jämn tillagning.
4. Rosta skalade vitlöksklyftor i lite olja tills de är gyllenbruna. Hacka vitlöksklyftorna och ansjovisen. Blanda äggulor och senap. Droppa ner oljan lite i taget, vispa hela tiden. Rör ner vitlök, finhackad ansjovis, crème fraiche och grovhackad dill, smaksätt med salt och svartpeppar.
5. Vispa äggen i en djup tallrik. Lägg mjöl och ströbröd i varsin djup tallrik. Häll olja i en vid panna. Det ska vara cirka 1 centimeter olja i pannan. Värm upp den till 160-180 grader.
6. Vänd fisken i mjöl, doppa den i ägg och slutligen i ströbrödet. Salta och peppra.
7. Lägg ner fisken i oljan och fritera den gyllenbrun, cirka 2 minuter på varje sida. Det ska "spraka till" när fisken landar i stekpannan, då är det lagom temperatur. Lägg upp den färdigstekta fisken på papper så överflödig olja kan rinna av.
8. Vik 4 strutar av tidningspapper.
9. Lägg lite finskuren isbergssallat i botten av struten, sedan chipsen och till sist fisken. Toppa med en stor sked sås och slutligen en klyfta citron. Ät genast.