Fiskfond

Fiskfond

    Publicerat:

    Ingredienser

    1portioner

    blir ca 1 liter fond

    • 2kg
      fiskben, helst från sjötunga, hälleflundra eller piggvar.
    • 1st
      purjolök
    • 2st
      gula lökar
    • 3st
      lagerblad
    • 8st
      vitpepparkorn
    • 4-5st
      persiljekvistar
    • 4liter
      vatten

    Så lagar du

    1. Ansa fiskskrovet och klipp bort gälarna. Skölj fiskbenen väl under rinnande kallt vatten och lägg dom i en rymlig kastrull.

    2. Skala och hacka löken grovt, ansa och skär purjolöken i biter.

    3. Lägg grönsakerna tillsammans med kryddorna i samma kastrull som fiskbenen

    4. Fyll på med kallt vatten, låt koka upp och ta bort det skum som kommer upp på ytan.

    5. Sänk värmen och låt sjuda i ca 20 minuter.

    6. Ta av kastrullen från värme och låt fiskfonden stå och dra i ca 15 minuter.

    7. Sila fonden i en ny kastrull, och reducera fonden tills det att ¼ återstår.

    8. Kyl ner fonden och häll upp i små dl-stora plastmuggar, gärna med lock och ställ i frysen.

    Dela det här receptet med dina vänner!