Ingredienser
1portioner
blir ca 1 liter fond
- 2kgfiskben, helst från sjötunga, hälleflundra eller piggvar.
- 1stpurjolök
- 2stgula lökar
- 3stlagerblad
- 8stvitpepparkorn
- 4-5stpersiljekvistar
- 4litervatten
Så lagar du
1. Ansa fiskskrovet och klipp bort gälarna. Skölj fiskbenen väl under rinnande kallt vatten och lägg dom i en rymlig kastrull.
2. Skala och hacka löken grovt, ansa och skär purjolöken i biter.
3. Lägg grönsakerna tillsammans med kryddorna i samma kastrull som fiskbenen
4. Fyll på med kallt vatten, låt koka upp och ta bort det skum som kommer upp på ytan.
5. Sänk värmen och låt sjuda i ca 20 minuter.
6. Ta av kastrullen från värme och låt fiskfonden stå och dra i ca 15 minuter.
7. Sila fonden i en ny kastrull, och reducera fonden tills det att ¼ återstår.
8. Kyl ner fonden och häll upp i små dl-stora plastmuggar, gärna med lock och ställ i frysen.