Fiskgratäng med mos och spenat

Publicerat:
2014-03-19Tillagningstid:
Ingredienser
5 - 7portioner
- 5-6stpotatisar
- 1påse(ar)färsk babyspenat
- 1stgul lök
- 1stmorot
- olivolja
- 3dlvispgrädde
- ½dlriven cheddar eller parmesanost
- saft från 1 citron
- några kvistar bladpersilja
- 500gfiskfilé av torsk, kolja eller sej
- salt och peppar
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i tärningar. Koka den i saltat vatten i 8-10 minuter tills den är mjuk rakt igenom.
2. Skölj spenaten och lägg den i ett durkslag eller finmaskig sil. Ställ ovanpå den kokande potatisen i någon minut tills den slaknar. Häll av potatisen i ett annat durkslag och låt den svalna.
3. Skala och hacka löken fint. Skala och hacka moroten.
4. Stek löken och moroten i lite olivolja i en kastrull i några minuter. Häll i vispgrädden och låt den koka upp.
5. Ta av kastrullen från värmen och lägg i riven ost, krama i saften från citronen, hacka persiljan och rör ner den.
6. Smörj en ugnsfast form med lite smör.
7. Skär fiskfiléerna i mindre bitar och lägg dem och spenaten i formen. Häll på gräddsåsen.
8. Mosa potatisen, blanda den med några matskedar olivolja och lite salt och peppar.
9. Strö den mosade potatisen över fisken och sätt in alltihop i ugnen i 25-30 minuter.
10. Servera med en sallad eller grönsaker och bröd.