Fiskgratäng

Publicerat:
2015-09-30Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Fond
- 1kgräk- och kräftskal
- 5dlvitt vin
- 3stgula lökar
- 4msktomatpuré
- 2stmorötter, skivade
- 5dlvatten
- dillkvistar
- 2mskmaizenamjöl
- 4-5dlgrädde
- salt och peppar
Duchessepotatis (potatismos)
- 1kgpotatis
- 4stäggulor
- 4msksmör eller olja
- 1dlgrädde
- salt och peppar
Fisk
- 900gfisk av valfri sort
- salt och peppar
- smör till formen
- citron
- dill
- räkor i mängder
Så lagar du
Fond
1. Koka räk- och kräftskal tillsammans med vin, lök, tomatpuré, morötter, dill och vatten. Låt det täcka skalen. Koka upp och låt det stå och dra, t ex över natten.
2. Nästa dag, sila genom en finmaskig duk, så det blir en slät vätska. Slå den i en kastrull och koka ner fonden ca 30-45 minuter, så att det blir ca 5 dl vätska kvar.
3. Red vätskan med maizena och späd grädde. Salta och peppra lite och hacka i lite dill. Smaka av, känns den lite för tjock späd lite till.
Duchessepotatis (potatismos)
1. Koka potatisen.
2. När potatisen är färdigkokt, pressa den i en bunke. Häll i äggulor, smör/olja, grädde, salt och peppar och rör om.
3. Lägg moset i en spritspåse och spritsa små rosor runt fisken.
Gratäng
1. Smöra en form, lägg i fisken, ånga den ett par tre minuter.
2. Spritsa potatisen runt om i små ”blommor”. Häll gratängsåsen över.
3. Ställ in formen i ugnen på 200 grader ca 10-12 minuter tills gratängen blir gyllengul. När den är klar, dekorera med citron, dill och massvis av räkor.