Fjärilskyckling med sötpotatismos

Publicerat:
2015-10-22Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
Kyckling i ugn
- 1ststor kyckling, rå (ca 1,8 kg)
- 4stvitlöksklyftor, skivade
- 2tsksolrosolja
- 4mskdijonsenap
- ½tskchilipulver
- honung
- salt och peppar
- färsk timjan
Sötpotatismos
- 1kgsötpotatis
- 25gosaltat smör
- salladslök
- färsk mynta
Sås
- 3mskvetemjöl
- 100mlvitt vin
- 500mlkycklingbuljong/fond
- safterna från den färdiga kycklingen
Så lagar du
Kyckling i ugn
1. Klipp upp kycklingen på var sin sida av ryggraden med en stark sax eller sekatör. Ryggraden ska lossna helt. Vik upp kycklingen med köttsidan upp och pressa till så att det knakar till och kycklingen kan ligga uppvikt utan problem.
2. Lägg kycklingen i en ugnsform. Stick hål i köttet med en kniv och peta in skivade vitlökskklyftor. Häll olja över kycklingen och salta och peppra ordentligt. Tillaga i ugn i 30 minuter på 220 grader.
3. Blanda senap, honung, chilipulver och timjanblad i en skål.
4. Ta ut kycklingen ur ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Bred senapsblandningen över kycklingen. Ställ tillbaka kycklingen i ugnen i ungefär 15 minuter.
Tips: Kolla att kycklingen är klar genom att sticka en kniv i lårets tjockaste parti och pressa till köttet. Om saften som kommer ut är klar och inte rosa så är kycklingen klar.
Sötpotatismos
1. Skala och dela sötpotatisarna i grova bitar. Koka bitarna mjuka (tar ca 8 minuter, eller mer beroende på bitarnas storlek). Häll av vattnet.
2. Medan potatisen kokar, smält smör och stek strimlad salladslök mjuk.
3. Mosa sötpotatisen och blanda i löken, hackad mynta, salt och peppar. Smaka av.
Sås
1. Vinkla ugnsformen med den färdiga kycklingen så att saft och fett samlas i ett hörn. Ös bort fettet med en sked.
2. Ös över den kvarvarande köttsaften till en kastrull. Värm på låg värme och tillsätt mjöl. Blanda väl. Tillsätt vin och buljong, lite i taget för att undvika klumpar.
3. Koka i 2-3 minuter till såsen tjocknat. Sila och smaka av med salt och peppar.