Fjärilskyckling med sötpotatismos

Fjärilskyckling, ugnsstekt med honung, senap och vitlök och sötpotatis- och myntamos.

Publicerat:

Tillagningstid:

Om du viker ut kycklingen som en fjäril så kortas tillagningstiden avsevärt.

Ingredienser

4 - 6portioner

Kyckling i ugn

  • 1st
    stor kyckling, rå (ca 1,8 kg)
  • 4st
    vitlöksklyftor, skivade
  • 2tsk
    solrosolja
  • 4msk
    dijonsenap
  • ½tsk
    chilipulver
  • honung
  • salt och peppar
  • färsk timjan

Sötpotatismos

  • 1kg
    sötpotatis
  • 25g
    osaltat smör
  • salladslök
  • färsk mynta

Sås

  • 3msk
    vetemjöl
  • 100ml
    vitt vin
  • 500ml
    kycklingbuljong/fond
  • safterna från den färdiga kycklingen

Så lagar du

Kyckling i ugn

1. Klipp upp kycklingen på var sin sida av ryggraden med en stark sax eller sekatör. Ryggraden ska lossna helt. Vik upp kycklingen med köttsidan upp och pressa till så att det knakar till och kycklingen kan ligga uppvikt utan problem.

2. Lägg kycklingen i en ugnsform. Stick hål i köttet med en kniv och peta in skivade vitlökskklyftor. Häll olja över kycklingen och salta och peppra ordentligt. Tillaga i ugn i 30 minuter på 220 grader.

3. Blanda senap, honung, chilipulver och timjanblad i en skål.

4. Ta ut kycklingen ur ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Bred senapsblandningen över kycklingen. Ställ tillbaka kycklingen i ugnen i ungefär 15 minuter.

Tips: Kolla att kycklingen är klar genom att sticka en kniv i lårets tjockaste parti och pressa till köttet. Om saften som kommer ut är klar och inte rosa så är kycklingen klar.

Sötpotatismos

1. Skala och dela sötpotatisarna i grova bitar. Koka bitarna mjuka (tar ca 8 minuter, eller mer beroende på bitarnas storlek). Häll av vattnet.

2. Medan potatisen kokar, smält smör och stek strimlad salladslök mjuk.

3. Mosa sötpotatisen och blanda i löken, hackad mynta, salt och peppar. Smaka av.

Sås

1. Vinkla ugnsformen med den färdiga kycklingen så att saft och fett samlas i ett hörn. Ös bort fettet med en sked.

2. Ös över den kvarvarande köttsaften till en kastrull. Värm på låg värme och tillsätt mjöl. Blanda väl. Tillsätt vin och buljong, lite i taget för att undvika klumpar.

3. Koka i 2-3 minuter till såsen tjocknat. Sila och smaka av med salt och peppar.

Dela det här receptet med dina vänner!