Fläskstrudel från Österrike

Fläskstrudel från Österrike

Publicerat:

Tillagningstid:

En strudel är ett bakverk med gamla anor och är i Sverige kanske mest känt som en efterrätt fylld med äpplen men bakverket kan fyllas på många olika vis. Jag valde att göra en strudel med fläskkött och surkål för att fånga in smakminnen från en resa till Wien i det spröda krispiga skalet. Servera som en lunch med en sallad till eller gör ett härligt pumpamos och kanske österikiskt äppelmos.

Ingredienser

4portioner

  • 2msk
    smör
  • 1
    purjolök
  • 250g
    kastanjechampinjoner eller annan svamp
  • 300g
    färsk korv på fläskkött, t ex bratwurst eller salsiccia
  • 1kvist(ar)
    timjan
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 1dl
    köttbuljong på fond
  • 3msk
    bladpersilja, finhackad
  • ca 1dl
    sauerkraut
  • 1
    ägg
  • salt och nymald svartpeppar
  • 12-16
    blad filodeg, tinad
  • ca 100g
    smält smör

Så lagar du

  1. Ansa och strimla purjolöken. Skär svampen i mindre bitar. Ta bort skinnet från korven.
  2. Hetta upp smör och stek purjo och svamp i några minuter.
  3. Smula ner innanmätet på korven och stek i ytterligare några minuter tills köttet är genomstekt. Rör ner finhackad timjan och rosmarin. Häll på köttbuljong och låt allt sjuda ihop i ett par minuter.
  4. Låt svalna något innan du vänder ner finhackad bladpersilja, sourkraut och smakar av med salt och peppar.
  5. Vispa upp ägget och vänd ner i köttet så det fördelas jämnt.
  6. Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret.
  7. Lägg upp ett blad filodeg på en skärbräda och pensla med smör. Lägg sedan på ett blad i taget och pensla smör mellan varje blad tills du har 6–8 lager.
  8. Lägg upp hälften av fyllningen i en sträng längst långsidan av degen och lämna plats på sidorna. Vik in sidorna och rulla ihop till en tät rulle. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och gör sedan ytterligare en strudelrulle med resten av ingredienserna.
  9. Sätt in rullarna i ugnen i cirka 40 minuter.
  10. Servera med pumpamos, extra sourkraut och en sallad – gärna på radicchiosallad eller annan vintersallad.

Dela det här receptet med dina vänner!