Flätad sjötunga med smörsås och svartrötter

Flätad sjötunga med smörsås och svartrötter

Ingredienser

4portioner

  • 3 st
    enkelfiléer på sjötunga ca 350 – 300 gram (MSC-märkt)
  • salt och peppar

Smörsås

  • 1dl
    torrt vitt matlagningsvin
  • 2 msk
    vitvinsvinäger
  • 1msk
    koncentrerad fiskfond
  • 2msk
    grädde
  • 150-200 g
    rumstempererat smör
  • några droppar citronsaft
  • 4msk
    gräslök
  • 50g
    forellrom
  • salt och peppar

Svartrötter

  • 300g
    svartrötter
  • salt och citron

Så lagar du

OBS! Var noga med att köpa MSC-märkt sjötunga.

Sätt ugnen på 125 grader. Fläta fisken till en vacker fläta, salta och peppra och lägg i en smörad form. Sätt in i ugnen i cirka 10 – 15 minuter eller tills innertemperaturen är 48 grader. Servera med smörsås med forellrom och kokta svartrötter till samt några fina rädisor.

Smörsås: Häll matlagningsvin, vinäger och fiskfond i en rostfri kastrull. Låt vätskan koka ihop och reducera tills det är ungefär 3 matskedar kvar. Häll i grädde och låt koka upp. Ta av kastrullen från spisen och vispa ner smör klickvis i den lilla skvätt som återstår i kastrullen.  När allt smör vispats ner, smaksätt såsen med salt och peppar och vänd till sist ner gräslök och forellrom. Smaka eventuellt av såsen med några extra droppar vitt vin om det behövs.

Svartrötter: Skala och skölj svartrötterna. Dela dem i cirka 10 cm långa stavar. Lägg dem direkt i bunke med kallt vatten och lite pressad citronsaft i. Koka svartrötterna i saltat vatten i cirka 10 minuter tills de mjuknat något. Servera till fisken.

Dela det här receptet med dina vänner!