Flätad sjötunga med smörsås och svartrötter

Publicerat:
2014-02-12Ingredienser
4portioner
- 3 stenkelfiléer på sjötunga ca 350 – 300 gram (MSC-märkt)
- salt och peppar
Smörsås
- 1dltorrt vitt matlagningsvin
- 2 mskvitvinsvinäger
- 1mskkoncentrerad fiskfond
- 2mskgrädde
- 150-200 grumstempererat smör
- några droppar citronsaft
- 4mskgräslök
- 50gforellrom
- salt och peppar
Svartrötter
- 300gsvartrötter
- salt och citron
Så lagar du
OBS! Var noga med att köpa MSC-märkt sjötunga.
Sätt ugnen på 125 grader. Fläta fisken till en vacker fläta, salta och peppra och lägg i en smörad form. Sätt in i ugnen i cirka 10 – 15 minuter eller tills innertemperaturen är 48 grader. Servera med smörsås med forellrom och kokta svartrötter till samt några fina rädisor.
Smörsås: Häll matlagningsvin, vinäger och fiskfond i en rostfri kastrull. Låt vätskan koka ihop och reducera tills det är ungefär 3 matskedar kvar. Häll i grädde och låt koka upp. Ta av kastrullen från spisen och vispa ner smör klickvis i den lilla skvätt som återstår i kastrullen. När allt smör vispats ner, smaksätt såsen med salt och peppar och vänd till sist ner gräslök och forellrom. Smaka eventuellt av såsen med några extra droppar vitt vin om det behövs.
Svartrötter: Skala och skölj svartrötterna. Dela dem i cirka 10 cm långa stavar. Lägg dem direkt i bunke med kallt vatten och lite pressad citronsaft i. Koka svartrötterna i saltat vatten i cirka 10 minuter tills de mjuknat något. Servera till fisken.