Focaccia

Focaccia

    Publicerat:

    Ingredienser

    4portioner

    • 500g
      specialvetemjöl
    • 500g
      durumvetemjöl
    • 30g
      färsk jäst
    • 30g
      strösocker
    • 30g
      salt
    • 6dl
      vatten

    Topping efter smak

    • olivolja
    • rosmarin
    • timjan
    • salt
    • skivad vitlök

    Så lagar du

    Smula ner jästen i en bunke och häll på lite fingervarmt vatten. Tillsätt sockret. Låt stå en stund. Blanda i mjöl, salt och resterande vatten, lite i taget. Knåda rejält tills degen blir mjuk och elastisk. Låt jäsa i 30 minuter. Banka luften ur degen, dela den och kavla ut. Mjöla en långpanna/ugnsplåt lätt och lägg degen på den. Degen bör vara jämntjock.

    Häll örtoljan över degen och gör gropar överallt med fingrarna. Tillsätt kryddor: t.ex. oregano, lagerblad, timjan och skivad vitlök (det går lika bra med torkade som färska kryddor). Salta och peppra. Låt brödet jäsa i en halvtimme eller tills det blivit dubbelt så stort. Grädda brödet i ugnen på 200 grader i ungefär 15 minuter.

    Tips: Använd gärna någon av Niklas smaksatta oljor t.ex. timjan- eller rosmarinolja som topping istället för vanlig olivolja.

    Dela det här receptet med dina vänner!