Ingredienser
4portioner
- 500gspecialvetemjöl
- 500gdurumvetemjöl
- 30gfärsk jäst
- 30gströsocker
- 30gsalt
- 6dlvatten
Topping efter smak
- olivolja
- rosmarin
- timjan
- salt
- skivad vitlök
Så lagar du
Smula ner jästen i en bunke och häll på lite fingervarmt vatten. Tillsätt sockret. Låt stå en stund. Blanda i mjöl, salt och resterande vatten, lite i taget. Knåda rejält tills degen blir mjuk och elastisk. Låt jäsa i 30 minuter. Banka luften ur degen, dela den och kavla ut. Mjöla en långpanna/ugnsplåt lätt och lägg degen på den. Degen bör vara jämntjock.
Häll örtoljan över degen och gör gropar överallt med fingrarna. Tillsätt kryddor: t.ex. oregano, lagerblad, timjan och skivad vitlök (det går lika bra med torkade som färska kryddor). Salta och peppra. Låt brödet jäsa i en halvtimme eller tills det blivit dubbelt så stort. Grädda brödet i ugnen på 200 grader i ungefär 15 minuter.
Tips: Använd gärna någon av Niklas smaksatta oljor t.ex. timjan- eller rosmarinolja som topping istället för vanlig olivolja.