Focaccia i långpanna

Focaccia.

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassiskt italienskt bröd, här med Jesper Långströms favorittoppings.

Ingredienser

  • 380g
    kallt vatten
  • 25g
    jäst
  • 10g
    honung
  • 430g
    vetemjöl special
  • 130g
    durumvete
  • 3g
    oregano
  • 40g
    olivolja
  • 12g
    salt

Förslag på toppings

  • oliver
  • soltorkade tomater i olivolja
  • fetaost
  • kvargkräm
  • sauterad lök

Kvargkräm

  • 250g
    kvarg
  • 1st
    äggula

Sauterad lök

  • 2st
    rödlökar
  • 4msk
    olivolja
  • 2msk
    socker
  • salt & peppar

Så lagar du

Brödet

1. Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt honung, vetemjöl, durumvete, olivolja, oregano och knåda rejält i ca 12-14 minuter i maskin.

2. Tillsätt salt och knåda ytterligare 4 minuter. Låt degen vila ca 20 minuter.

​3. Pensla en långpanna rejält med olivolja och platta ut degen i långpannan. Låt den jäsa i till dubbel höjd (1-2 timmar beroende på hur kallt det är där degen står).

4. Sätt ugnen på 250°. Pensla degen med olivolja och strö lite flingsalt över. Lägg på eller tryck i önskad smaksättare t.ex oliver, tomater, lök (se nedan), kvarg (se nedan) etc.

5. Sätt in långpannan när ugnen nått rätt temperatur. Spruta direkt lite vatten med blomsprutan och sänk temperaturen till ca 230°. Baka tills brödet är gyllenbrunt, ca 12-18 minuter beroende på ugn.

​6. Lossa brödet från långpannan när det svalnat lite och ställ det på ett galler. Skär sedan upp önskade bitar, ät och njut!

Kvargkräm

Blanda i hop kvarg och äggula. Tryck små hål i focacciadegen och spritsa ner kvargen. Grädda brödet enligt ovan.

Sauterad lök

1. Skiva lök. Hetta upp en stekpanna, tillsätt olivoljan och löken. När löken börjar svettas och blir lite genomskinlig, tillsätt sockret.

2. Lägg på den sorterade löken 10 minuter in i gräddningen av focaccian, annars finns det risk för att den blir bränd.

Dela det här receptet med dina vänner!