Focaccia i långpanna

Publicerat:
2015-08-20Tillagningstid:
Ingredienser
- 380gkallt vatten
- 25gjäst
- 10ghonung
- 430gvetemjöl special
- 130gdurumvete
- 3goregano
- 40golivolja
- 12gsalt
Förslag på toppings
- oliver
- soltorkade tomater i olivolja
- fetaost
- kvargkräm
- sauterad lök
Kvargkräm
- 250gkvarg
- 1stäggula
Sauterad lök
- 2strödlökar
- 4mskolivolja
- 2msksocker
- salt & peppar
Så lagar du
Brödet
1. Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt honung, vetemjöl, durumvete, olivolja, oregano och knåda rejält i ca 12-14 minuter i maskin.
2. Tillsätt salt och knåda ytterligare 4 minuter. Låt degen vila ca 20 minuter.
3. Pensla en långpanna rejält med olivolja och platta ut degen i långpannan. Låt den jäsa i till dubbel höjd (1-2 timmar beroende på hur kallt det är där degen står).
4. Sätt ugnen på 250°. Pensla degen med olivolja och strö lite flingsalt över. Lägg på eller tryck i önskad smaksättare t.ex oliver, tomater, lök (se nedan), kvarg (se nedan) etc.
5. Sätt in långpannan när ugnen nått rätt temperatur. Spruta direkt lite vatten med blomsprutan och sänk temperaturen till ca 230°. Baka tills brödet är gyllenbrunt, ca 12-18 minuter beroende på ugn.
6. Lossa brödet från långpannan när det svalnat lite och ställ det på ett galler. Skär sedan upp önskade bitar, ät och njut!
Kvargkräm
Blanda i hop kvarg och äggula. Tryck små hål i focacciadegen och spritsa ner kvargen. Grädda brödet enligt ovan.
Sauterad lök
1. Skiva lök. Hetta upp en stekpanna, tillsätt olivoljan och löken. När löken börjar svettas och blir lite genomskinlig, tillsätt sockret.
2. Lägg på den sorterade löken 10 minuter in i gräddningen av focaccian, annars finns det risk för att den blir bränd.