Buljongfondue med musslor och lax

Publicerat:
2021-01-15Ingredienser
4portioner
- 1paketblåmusslor eller spanska små musslor
- 1½litervatten eller musselavkok
- ½färsk fänkål
- 2mskolja eller smör
- 1dlgrädde
- 3-4klyfta(or)vitlök
- ½dlvitt vin
- 2mskkycklingfond
- ⅓purjolök
- 1msksoja
- 1knippa(or)koriander, hackad
- 1tskdillfrö
- salt och peppar
Till servering
- musslorna från koket
- 100gpilgrimsmusslor
- 200glaxloin
- ½dlrostade sesamfrön
- ½dlteriyakisås
- ½dlaioli
- ½dlhollandaise
- eller annan sås du gillar till fisk
- färska grönsaker, till exempel paprika, i tärningar
Så lagar du
1. Hacka vitlöken och strimla fänkålen.
2. Fräs i olja eller smör tillsammans med dillfröna, slå ner musslorna och häll över det vita vinet.
3. Lägg på ett lock och låt musslorna ånga i max 1 minut.
4. Plocka upp musslorna och tillsätt kycklingfond, hackad purjolök och hackad koriander, soja och grädde. Salta och peppra. Koka sedan upp samtliga ingredienser i en kastrull och häll sedan i fonduegrytan.
5. Koka pilgrimsmusslor och lax hastigt i buljongen (det går också bra att servera laxen rå) och lägg upp på fat.
6. Skär gärna lite grönsaker att doppa i fonduen.
7. Servera fisk och skaldjur tillsammans med fonduen, ta upp på spett, doppa i fonduen och i sås till tillexempel aioli, hollandaise eller teriyaki.
Tips
Du kan använda vilken buljong du vill. Om du kokar musslorna själv så använd spadet från musslorna istället för samma mängd vatten. Har du ingen fonduegryta så kan du använda en vanlig kastrull. Gör gärna buljongen dagen före. Buljongen går också bra att frysa. Om du vill vara riktigt sparsam så kokar du upp buljongen efter att du ätit klart och fryser in. Den går att använda till sås eller soppa. Jag gillar kycklingfond till skaldjur då det lyfter mycket smaker och innehåller en massa härlig umami.