Fotbollstårta

Publicerat:
2020-05-29Förberedelsetid:
Ingredienser
6portioner
- 3gula, runda tårtbottnar (se nedan)
- 3blå, runda tårtbottnar (se nedan)
- svart sockerpasta
- florsocker
- frosting (se nedan)
Tårtbottnar (6 st)
- 250gsmör, rumsvarmt
- 500gvetemjöl
- 300gströsocker
- 6ägg
- 1dlgräddfil
- 1tskbakpulver
- 2krmsalt
- 2tskvaniljsocker
- blå och gul geléfärg
Frosting
- 300gsmör, rumsvarmt
- 2½dlflorsocker
- 500gfärskost
- 5tskvatten
- 5tskvaniljsocker
Så lagar du
Tårtbottnar
1. Vispa ihop alla ingredienser.
2. Färga hälften av smeten gul och hälften blå.
3. Häll blå smet i tre runda formar, och gul smet i tre runda formar. Formarna ska vara ca 17 cm i diameter.
4. Grädda i 175 grader i ca 25 minuter.
Frosting
1. Vispa ihop alla ingredienser.
Montering
1. Dela upp alla 6 bottnar i cirklar (ca 10 cm i diameter och 5 cm i diameter) med hjälp av t.ex. olika stora runda pepparkaksformar.
2. Montera ihop delarna varannan ring gul och varannan blå.
3. Gör på samma sätt med alla bottnar.
4. Lägg bottnarna på varandra, med frosting mellan. Lägg varannan typ av botten.
5. Skär bort kanter så tårtan får en boll-form.
6. Spritsa på och bred ut vit frosting på tårtan.
7. Kavla ut svart sockerpasta. Använd florsocker om sockerpastan är svår att kavla. Skär ut femhörningar.
8. Sätt på femhörningarna på tårtan som en fotboll.