Fougasse med brie, sardeller, oliver och rosmarin

Publicerat:
2020-04-22Tillagningstid:
Ingredienser
- 12gjäst (1/4 paket)
- 3dlvatten
- 3mskolivolja
- 2tsksalt
- 8dlvetemjöl
- olivolja
- 100gbrieost
- 10stsardeller, finhackade
- 1dlgröna oliver
- 2kvist(ar)rosmarin
Så lagar du
1. Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet samt olja och rör så att jästen löser sig.
2. Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand. Arbeta degen för hand i minst 10 minuter.
3. Tillsätt mer mjöl vid behov avsluta med saltet och knåda ytterligare 10 minuter.
4. Lägg degen i en bunke, täck med plastfolie och låt jäsa i kylskåpet i 12 timmar.
5. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar. Kavla ut bitarna till ovala kakor, ca 2 cm tjocka och låt vila ca 10 minuter.
6. Skär med en vass kniv 4 diagonala snitt på varje sida av kakan och ett långt snitt horisontellt. Dra ut degen något så att det blir hål och kakan ser ut som ett löv eller träd.
7. Lägg kakorna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Tryck djupa gropar i brödet med fingrarna och fyll bröden med sardeller, oliverna, osten och täck med en bakduk. Låt jäsa i 1 timme.
8. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda på nedersta falsen i ugnen i cirka 8 minuter eller tills bröden är gyllene.
9. Låt svalna på galler. Pensla med olivolja och strö över örterna.