Crème Ninon med groddar och skott

Publicerat:
2019-10-16Tillagningstid:
Den här klassiska ärtsoppan får en ny twist när ärtorna ersätts med krispiga groddar och fräscha skott. Den friska rätten fungerar som en lyxsoppa till veckoslutet serverad med pocherat ägg eller gravad lax, men uteslut mousserande vin så har du en ny klassiker till ärtsoppstorsdagarna. Receptet är inskickat av Samuli Laurikainen.
Ingredienser
4portioner
- 1stschalottenlök
- 1klyfta(or)vitlök
- 1msksolrosolja
- ½litergrönsaksfond eller kycklingfond
- ½stcitron, saften
- 85ggroddar av gröna ärtor
- 85ggroddar av röda och gröna linser
- 100gskott av alfalfa och rödklöver
- 100gbabyspenat, valfri för mera färg
- 2dlvispgrädde
- 2dlmousserande vin, torrt
- efter smaksalt och cayennepeppar
Så lagar du
1. Skala och finhacka lökarna. Bryn i olja på låg värme i tio minuter.
2. Tillsätt fonden och koka upp.
3. Tillsätt groddarna, skotten och babyspenaten och gör puré med en stavmixer.
4. Tillsätt salt, cayennepeppar och citronsaft.
5. Tillsätt skummad grädde och mousserande vin. Servera direkt.
Tips
Soppan går också att ätas kall och utan mousserande vin. Som tillägg passar gravad lax eller pocherat ägg.