Fransk chokladmousse med syltad pumpa och italiensk maräng smaksatt med apelsin

pumpa grädde höst löv

Publicerat:

Tillagningstid:

I oktober vill man bara frossa i pumpa. De är både vackra att se på och goda att tillaga. Pumpa finns i många sorter och alla är ätliga, dock mer eller mindre goda. Läs på och hitta just din favorit. Pumpa och squash tillhör samma släkte men pumpan har ett fastare torrare kött och ett hårdare skal vilket gör den utmärkt att tillaga. Pumpan är inte bara god utan även nyttig. Den är bla rik på A och C vitamin, kalium och folsyra. Passar både att ätas rå eller i matlagning och till både söta och salta rätter.

Ingredienser

4 - 4portioner

Fransk chokladmousse

  • 200g
    mörk choklad
  • 1,75dl
    grädde
  • 3st
    äggulor
  • 3st
    äggvitor

Cognacssyltad pumpa

  • 2dl
    tärnad butternutpumpa
  • 1 ½dl
    vatten
  • 1 ½dl
    socker
  • ½st
    vaniljstång
  • 1st
    stjärnanis
  • 1st
    kanelstång
  • 1msk
    sest av apelsin
  • 2msk
    saft av apelsin
  • 2msk
    cognac

Italiensk maräng med apelsin

  • 65g
    äggvita, ca 2 st
  • 25g
    vatten, ca 0,25 dl
  • 105g
    strösocker, ca 1,25 dl

Så lagar du

Fransk chokladmousse

Hacka choklad och lägg den i en skål

Koka upp grädden och häll den över chokladen

Rör till chokladen smält

Rör i äggulorna

Vispa äggvitorna och vände ner dem direkt i chokladsmeten

Fyll upp moussen i små portionsglas och låt stelna i kylen i ca 1 timme

 

Cognacssyltad pumpa

Koka en lag av vatten, socker, vanilj, stjärnanis, kanel och apelsin

Lägg i pumpan och sjud tills bitarna är mjuka men fasta. De ska inte vara mosiga.

Låt allt svalna något och smaka upp allt med cognac.

Låt gärna pumpan och lag stå och dra. Ju längre desto godare

 

Italiensk maräng med apelsin

Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin

Koka upp vatten och socker till 115 grader, börja nu vispa äggvitan till ett hårt vitt skum

När sockerlagen är 121 grader så droppar du försiktigt ner den i äggvitan under ständig vispning

Fortsätt vispa till marängen är kall

Tillsätt nu 1 msk finrivet apelsinskal

Lägg i spritspåse

 

Servering

Toppa chokladmoussen med syltade pumpa, spritsa på italiensk maräng på toppen och bränn av med en brännare

Dela det här receptet med dina vänner!