Fransk chokladmousse med syltad pumpa och italiensk maräng smaksatt med apelsin
Publicerat:
2024-10-15Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 4portioner
Fransk chokladmousse
- 200gmörk choklad
- 1,75dlgrädde
- 3stäggulor
- 3stäggvitor
Cognacssyltad pumpa
- 2dltärnad butternutpumpa
- 1 ½dlvatten
- 1 ½dlsocker
- ½stvaniljstång
- 1ststjärnanis
- 1stkanelstång
- 1msksest av apelsin
- 2msksaft av apelsin
- 2mskcognac
Italiensk maräng med apelsin
- 65gäggvita, ca 2 st
- 25gvatten, ca 0,25 dl
- 105gströsocker, ca 1,25 dl
Så lagar du
Fransk chokladmousse
Hacka choklad och lägg den i en skål
Koka upp grädden och häll den över chokladen
Rör till chokladen smält
Rör i äggulorna
Vispa äggvitorna och vände ner dem direkt i chokladsmeten
Fyll upp moussen i små portionsglas och låt stelna i kylen i ca 1 timme
Cognacssyltad pumpa
Koka en lag av vatten, socker, vanilj, stjärnanis, kanel och apelsin
Lägg i pumpan och sjud tills bitarna är mjuka men fasta. De ska inte vara mosiga.
Låt allt svalna något och smaka upp allt med cognac.
Låt gärna pumpan och lag stå och dra. Ju längre desto godare
Italiensk maräng med apelsin
Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin
Koka upp vatten och socker till 115 grader, börja nu vispa äggvitan till ett hårt vitt skum
När sockerlagen är 121 grader så droppar du försiktigt ner den i äggvitan under ständig vispning
Fortsätt vispa till marängen är kall
Tillsätt nu 1 msk finrivet apelsinskal
Lägg i spritspåse
Servering
Toppa chokladmoussen med syltade pumpa, spritsa på italiensk maräng på toppen och bränn av med en brännare