Fransk lökpizza

Publicerat:
2017-02-16Tillagningstid:
Fransk lökpizza med både sälta och sötma. Förebilden är tarte flambée, en pizza från Alsace. Här är en försvenskad variant. Receptet räcker till 4 portioner som huvudrätt eller 8 portioner som förrätt.
Ingredienser
4portioner
Botten
- 25gjäst
- 2½dlljummet vatten
- 2mskolja
- 1krmsalt
- ca 6dlvetemjöl
Topping
- 1dlcrème fraiche
- 280gbacon
- 2röda lökar
- ca 2dlriven smakrik ost
- salt och peppar
- machésallad
Så lagar du
1. Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och arbeta in mjölet vartefter till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
2. Värm ugnen till 225 grader och ställ in en plåt i ugnen så att plåten blir varm.
3. Smaksätt crème fraichen med salt och peppar och blanda väl. Skär bacon i små bitar. Skiva löken tunt, gärna på mandolin.
4. Dela degen i fyra bitar och kavla ut varje bit till en tunn pizza på ett bakplåtspapper. Bred på crème fraiche och toppa med bacon och lök och avsluta med riven ost.
5. Tag ut den heta plåten, lägg på en pizza i taget och grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter.
6. Servera varm eller ljummen och dekorera eventuellt med dressad machésallad.