Frasig bakelse med jordgubbar och vaniljkräm (Pate a choux)

Publicerat:
2015-08-28Tillagningstid:
Ingredienser
Deg
- ½dlmjölk (50g)
- ½dlvatten (50g)
- 1krmsalt (2g)
- 1tskströsocker (5g)
- 50gsmör
- 60gvetemjöl special
- 2stägg (100g)
Streuseltopping
- 45gsmör
- 55gfarinsocker
- 55gvetemjöl special
Gräddvispad vaniljkräm
- 3dlstandardmjölk
- 1stvaniljstång
- 3stäggulor
- 1mskmaizena
- 50gströsocker
- 10gsmör
- vispad grädde
Till servering
- färska jordgubbar, skivade och marinerade i lite socker
Så lagar du
Degen
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Värm upp vatten, mjölk, salt, socker och smör på låg värme. Ta kastrullen från värmen precis när det börjar att bubbla.
3. Blanda ner mjölet i vätskan och rör kraftigt med en träslev. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och fortsätt att röra tills smeten släpper från kanterna och torkar till en kompakt och glansig massa (2-3 min). När smeten lossnar från träsleven utan att lämna några spår är den färdig. Ta kastrullen från värmen och häll över smeten i en ren skål.
4. Blanda ner äggen, ett i taget, i den varma smeten under kraftig omrörning. Det är viktigt att varje ägg arbetas in ordentligt innan du rör i nästa. Smeten ska vara "trögflytande" – när den rinner från sleven.
5. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut 10 lika stora klickar, på ett bakplåtspapper. Lägg på streuselplattor (se nedan).
Obs: Eftersom degen kommer att expandera under bakningen och bli ungefär tre gånger så stora är det viktigt att inte spritsa för tätt.
6. Grädda degen i 20 minuter mitt i ugnen till en fin gyllenbrun färg. Det är viktigt att inte öppna ugnsluckan under gräddningen, för då kan bakverken kollapsa.
Streuseltopping
1. Mixa farinsocker, smör och mjölet till en jämn deg.
2. Lägg in degen i kylen i 20 min, så att den får stelna lite, det blir enklare att rulla ut den då.
3. Rulla ut degen till en 3 mm tjock platta och stick ut 10 st lika stora cirklar.
4. Lägg in cirklarna i frysen och ta fram dem precis innan du skall baka chouxdegen.
Gräddvispad vaniljkräm
1. Gör ett uppkok på mjölk och vaniljstång.
2. Vispa ihop äggulor, maizena och socker till en slät smet. Tillsätt mjölk/vaniljblandningen i smeten, vispa väl.
3. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills den första bubblan visar sig.
4. Sila krämen och tillsätt därefter smöret och rör runt tills smöret smält och blandat sig med krämen. Låt krämen svalna.
5. Blanda krämen med vispad grädde.
Servering
Skär upp bakelsen och fyll med krämen och jordgubbarna.