Frasvåfflor

Publicerat:
2022-06-08Tillagningstid:
Ett våffelrecept med två olika förslag på fyllningar, en söt och en salt. Receptet ger dig ca 8 våfflor.
Ingredienser
8portioner
Grundrecept:
- 75gsmör
- 4dlvetemjöl
- 1/2tsksalt
- 1/2tskbakpulver
- 2 1/2 dlmjölk
- 2 1/2dlvatten, gärna kolsyrat
Söt fyllning:
- Använd valfri fyllning, till exempel kakao, vanilj, socker eller kokosflingor.
Salt fyllning:
- Använd valfria grönsaker såsom sötpotatis, morötter, grönkål eller spenat
Så lagar du
- Smält smöret.
- Blanda mjöl, salt och bakpulver. Häll i mjölken och hälften av vattnet. Vispa till en slät smet. Tillsätt resten av vattnet och smöret och vispa ihop.
- Dela upp smeten i två olika skålar. Den ena fyllningen ska smaksättas med söta ingredienser och den andra med salta ingredienser.
- Pensla våffeljärnet med lite smör innan du gräddar första laggen. Grädda våfflorna.
- Dekorera söta våfflor med valfri dekoration såsom grädde och bär.
Tips!
Våffeljärnet ska vara riktigt hett och våfflorna ska ätas nygräddade. Nygräddade våfflor kan hållas varma medan resten av satsen gräddas. Lägg dem då glest på galler i 75–100 ugnsvärme. Låt dem inte ligga för länge för då torkar de!
Förslag till tillbehör:
Söt fyllning: Tjnuskisås. Recept hittar du här
Salt fyllning: Skagenröra. Recept hittar du här