Friterad ananas med lakritsglass

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

Lakritsglass:

  • 2,5dl
    mjölk
  • 2,5dl
    vispgrädde
  • 50g
    färsk mjuk lakrits
  • 50g
    strösocker
  • 6st
    äggulor
  • 1/2
    vaniljstång

Friterad ananas:

  • 3dl
    läsk
  • 1msk
    maizenamjöl
  • 2msk
    kokos
  • 1nypa(or)
    torrjäst
  • 1tsk
    bakpulver
  • 3/4dl
    vetemjöl
  • 1st
    ananas
  • kanel blandad med strösocker

Kolasåsen:

  • 500g
    strösocker
  • 1msk
    glykos
  • 3/4dl
    vatten
  • 1dl
    vispgrädde
  • 1
    skvätt rom

Så lagar du

LAKRITSGLASSEN:

Sjud grädden, den uppskurna vaniljstången och lakritsen sakta. Rör då och då tills lakritsen är upplöst (15-20 min.). Häll i mjölken och hetta upp till kokpunkten.

Rör ihop äggulorna med sockret i en stor skål. Häll lakritsblandningen över dem genom en sil. Rör kraftigt, så att det inte skär sig. Häll tillbaks allt i kastrullen och rör över svag värme tills smeten tjocknar så mycket att den täcker baksidan på en sked (ca 79 grader).

Ställ skålen i ett isbad och häll tillbaks glassmeten i den genom sil. Låt smeten bli kall innan den körs i glassmaskin.

FRITYRSMETEN:

Häll läsken i en stor skål, vispa löst i maizenamjölet, jästen, bakpulvret kokosen och vetemjölet. Kyl ett par timmar i kylskåp.

KOLASÅSEN:

Häll först glukosen/honungen i kastrullen, rör sen i socker och vatten.

Hetta upp på stark värme. Pensla kastrullens sidor med vatten så att sockret inte kristalliseras. Rör inte. Värm till 160 grader eller tills allt är mörkt honungsbrunt. Kyl av genom att röra i grädden över svag värme. Häll i rommen sist. Kyl och häll sen upp på plastflaska med pip, så blir såsen lätt att servera.

***

Skala och skiva ananasen, torka av skivorna. Vänd dem i kanelsockret, doppa dem i frityrsmeten och lägg dem i upphettad ren olja (165 grader). Fritera i en minut på var sida, låt rinna av på hushållspapper, strö över kanelsocker och servera genast med glassen och kolasåsen.

<b>Gästkock: Emma McKay</b>

Dela det här receptet med dina vänner!