Friterad brysselkål med kaneldipp

Publicerat:
2018-12-05Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 8portioner
- 1nät brysselkål
- 1tskbakpulver
- 2tskhavssalt
- 3litervatten
- 150gkikärtsmjöl
- 200gvatten
- ½tskhavssalt
- 1litermatolja till fritering
Dippsås
- 2dlsoyghurt
- 1krmkanel, malen
- ½tsktimjan
- 2krmspiskummin
- ¼tskhavssalt
Till servering
- 1rödbeta, kokt och inlagd
- 1schalottenlök
Så lagar du
1. Skär av det fula rotfästet på brysselkålen och ryck bort vissna blad på kålen.
2. Koka brysselkålen i vatten med bakpulver och 2 tsk havssalt i 5 minuter. Häll av och låt ligga på ett papper för att torka och svalna. Dela i två delar.
3. Vispa ihop frityrsmet på kikärtsmjöl, vatten och ½ tsk havssalt. Lägg i brysselkålen och vänd runt.
4. Värm upp olja i en gryta som du har lock till. (Locket använder du om det mot förmodan skulle börja brinna i oljan pga för hög värme. Då lägger du försiktigt på locket och låter grytan vara i 30 minuter under uppsyn) Den får inte vara för bred då blir det för grunt med olja. Använd termometer för att mäta till cirka 170 grader. Eller lägg i en vit brödbit: När den börjar blir gyllenbrun är det dags att fritera. Lägg i 8 – 10 brysselkål åt gången. Fritera till gyllenbruna. Lyft upp med en hålslev och lägg på papper så att olja får rinna av.
5. Blanda ihop juldippen av yoghurt, kanel, timjan, spiskummin och havssalt.
6. Sätt tandpetare i brysselkålen och doppa rakt i dippen. Behöver inte serveras varma, de är goda rumstempererade också.
7. Riv rödbetan fint på rivjärnet. Finhacka schalottenlöken. Blanda ihop de två. Lägg sedan på ett tjockt lager hushållspapper. Lägg ett tjockt lager papper ovanpå och ställ på en kastrull för att pressa ut saften. Skrapa upp löken och betorna. Strössla på brysselkålen som garnityr.
Tips
Bakpulver i vattnet gör att brysselkålen behåller sin gröna lyster och lugnar magen efter all tung julmat. Soyghurt innehåller också en massa probiotiska bakterier som också är mumma för magen.