Friterad kronärtskocka med örtdipp

Publicerat:
2020-06-10Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Kronärtskocka
- 2kronärtskockor
- 1citron
- matolja
Örtdipp
- 1dlgräddfil
- 1dlmajonnäs
- 1dlyoghurt, naturell
- 1mskdijonsenap
- 2mskkruspersilja
- 1msksaltad kapris, finhackad
- ½msksalvia, finhackad
- ½citron, saften
Så lagar du
Kronärtskocka
1. Lägg ett snitt vid stjälken och bryt av den så att alla trådarna dras med.
2. Skär av de översta, spetsiga bladen och banka kronärtskockan med en kavel.
3. Fyll en kastrull med matolja som tål hög temperatur. Det bör åtminstone fylla 5 centimeter upp. Värm till 130 grader och fritera kronärtskockorna tills de är möra.
4. Låt kronärtskockorna rinna av och svalna lite. Tryck sedan på dem så att bladen breder ut sig. Pressa över lite citronsaft.
Örtdipp
1. Rör ihop yoghurt, gräddfil, majonnäs och dijonsenap.
2. Tillsätt finhackad persilja, salvia och kapris. Smaka av med citron om du vill ha mer syra.
Tips
Tillagad kronärtskocka håller flera dagar i kylskåp. Blir hjärtat över kan du använda det till sallader, i wok eller på pizza. Experimentera gärna med olika örter i dippen om du vill ha variation.