Friterad strömmingsfilé med pocherat ägg, potatissallad samt brynt smör
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 300gströmmingsfilé
- 300gfärskpotatis
- 4stägg
- 3mskättiksprit 12%
- 1dlströbröd
- 1dlmjöl
- ½dlolivilja
- 2mskdragonblad i vinäger
- 200gblandsallad
- 100gsmör
- fritös med olja
- dillstjälkar till färskpotatisen
- knäckebröd
- hårdost
Så lagar du
1. Börja med att skrubba färskpotatisen, koka den i saltat vatten med dillstjälkar. När den är klar låt den svalna och skär ner den i mindre bitar.
2. Pochera 4st ägg. Koka upp 8 dl vatten med 3 msk ättiksprit och 1 krm salt. Knäck äggen, ett i taget i ett glas.
3. Vispa upp en virvel i vattnet, sänk värmen, för ned ett ägg i taget i kastrullen. Sjud äggen i ca 3-4 minuter. Tag upp med hålslev och låt dem rinna av.
4. Avlägsna skinnet från strömmingen, vänd strömmingsfilén i mjöl, sedan i vispat ägg samt avsluta med ströbröd.
5. Strömmingen friteras i en fritös på 180 grader i ca 3 minuter.
6. Blanda upp färskpotatisen, salladen, olivoljan samt dragonvinägern, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
7. Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och har fått en nötig karaktär, slå smöret över anrättningen. Serveras med knäckebröd samt en god lagrad hård ost.
<b>Upplägg</b>
Placera potatis och sallad mitt på tallriken, lägg det pocherade ägget ovanpå samt den friterade strömmingen, slå på brynt smör när gästen sitter vid bordet.