Friterad strömmingsfilé med pocherat ägg, potatissallad samt brynt smör

Ingredienser

4portioner

  • 300g
    strömmingsfilé
  • 300g
    färskpotatis
  • 4st
    ägg
  • 3msk
    ättiksprit 12%
  • 1dl
    ströbröd
  • 1dl
    mjöl
  • ½dl
    olivilja
  • 2msk
    dragonblad i vinäger
  • 200g
    blandsallad
  • 100g
    smör
  • fritös med olja
  • dillstjälkar till färskpotatisen
  • knäckebröd
  • hårdost

Så lagar du

1. Börja med att skrubba färskpotatisen, koka den i saltat vatten med dillstjälkar. När den är klar låt den svalna och skär ner den i mindre bitar.

2. Pochera 4st ägg. Koka upp 8 dl vatten med 3 msk ättiksprit och 1 krm salt. Knäck äggen, ett i taget i ett glas.

3. Vispa upp en virvel i vattnet, sänk värmen, för ned ett ägg i taget i kastrullen. Sjud äggen i ca 3-4 minuter. Tag upp med hålslev och låt dem rinna av.

4. Avlägsna skinnet från strömmingen, vänd strömmingsfilén i mjöl, sedan i vispat ägg samt avsluta med ströbröd.

5. Strömmingen friteras i en fritös på 180 grader i ca 3 minuter.

6. Blanda upp färskpotatisen, salladen, olivoljan samt dragonvinägern, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

7. Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och har fått en nötig karaktär, slå smöret över anrättningen. Serveras med knäckebröd samt en god lagrad hård ost.

<b>Upplägg</b>

Placera potatis och sallad mitt på tallriken, lägg det pocherade ägget ovanpå samt den friterade strömmingen, slå på brynt smör när gästen sitter vid bordet.

Dela det här receptet med dina vänner!