Friterade apelsiner, champinjoner och salvia

Publicerat:
2021-10-13Tillagningstid:
Salvia, apelsiner och champinjoner har sin perfekta växtmiljö i Italiens varierade natur. Den sötsura smaken av apelsiner som blandas med den vilda salvian och skogschampinjonerna gör den här knapriga rätten till en oförglömlig smakupplevelse.
Ingredienser
4portioner
Frityrdeg (pastella)
- 100gvetemjöl
- 100gpotatismjöl
- 1tskbakpulver
- 1tskbikarbonat
- ca ¾flaska iskall ljus öl av lagertyp (33 cl)
- salt
Friterade grönsaker
- 12stora färska salviablad
- 1apelsin
- 6skogschampinjoner
- 2dlfrityrolja (solros- eller rapsolja)
Så lagar du
- Frityrsmet: Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Häll i öl och rör om så att det blir till en krämig smet. Låt stå i kylskåp 10 minuter.
- Skölj och borsta apelsinen och skär i skivor ca ½ cm tjocka, därefter i trianglar. Skär champinjonerna i kvartar.
- Värm frityrolja på plattan i en liten kastrull, var försiktig så att att oljan inte blir för het. Ha ett lock bredvid kastrullen om oljan skulle börja brinna.
- Ta smeten från kylskåpet och doppa apelsiner, champinjoner och salvia i smeten med händerna. Skaka av överbliven smet och lägg försiktigt råvarorna i kastrullen med den varma oljan.
- Vänd på grönsakerna varsamt med en tång och ta upp dem när de blivit gyllenbruna. Lägg de friterade grönsakerna på en tallrik med hushållspapper så att överflödig olja kan rinna av.
- Servera som aperitif med exempelvis ett glas god prosecco.