Friterade piroger med syrlig äppeldipp

Publicerat:
2018-11-14Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Bröddeg
- 350gsurdegsbröd, gammalt och torrt
- vatten till blötläggning
- 2mskkallpressad solrosolja, ekologisk
- 1½-3dlstenmalet vetemjöl, ekologiskt
- ägg till pensling
Fyllning
- 2lammkorvar
- 2dlriven ost, smakrik
- 1gul lök
- 2dlstekt svamp
- 1rotselleri, tärnad
- salt och svartpeppar
Äppeldipp
- 2äpplen
- 1dläppelmust
- 1-2mskäppelcidervinäger
- 3mskkallpressad olivolja, ekologisk
- 1mskolivolja
- salt och svartpeppar
Så lagar du
Bröddegen
1. Blötlägg brödet hastigt.
2. Mixa finfördelat bröd, tillsätt mjöl, lite åt gången, och olja till en fast pastadeg. Mängden mjöl varierar beroende på hur mycket vatten brödet dragit i sig.
3. Låt vila kallt ca 1 timme.
4. Kavla ut 2 tunna flak med hjälp av mjöl.
5. Klicka ut fyllningen på ett flak.
6. Pensla med ägg runt kanterna och mellan fyllningen, och lägg över det andra flaket.
7. Tryck till och skär emellan.
8. Frys direkt eller fritera direkt.
9. För fritering, värm oljan till 170-180 grader och fritera ca 3-4 minuter tills gyllene och frasiga.
Fyllning
1. Smält finhackad lök i lite smör under lock.
2. Tillsätt svamp, fräs till vätskan försvunnit och hacka grovt.
3. Dra skinnet av lammkorven och finfördela innanmätet.
4. Tärna rotselleri och koka i lättsaltat vatten tills mjuk.
5. Blanda lamm, svamp och avsvalnad selleri med ost och smaka av.
Äppeldipp
1. Tärna äpple med skal och ånga hastigt i kastrull under lock med lite äppelmust.
2. Mixa med äppelcidervinäger, solrosolja och olivolja.
3. Smaka av med salt och svartpeppar.