Friterade surströmmingsbollar

Publicerat:
2020-08-18Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ett av mina mer vågade surströmmingsrecept. Försök att lägga surströmmingen i mitten av bollen, ungefär som du gör med fläsket när du gör palt eller kroppkakor. Detta för att du ska kunna behålla den så kall som möjligt så att bara potatisen blir varm. Funkar även med sill eller ansjovis.
Ingredienser
4portioner
- 2stsurströmmingsfiléer, urtagna och rensade
- 300gmandelpotatis, kokt och skalad
- 1mskmajsstärkelse
- 2stäggula
- ½dlVästerbottensost eller annan hårdost, riven
- salt och peppar (tänk på att osten och surströmmingen är salt)
- 1literfrityrolja
- gräddfil och gräslök, till servering
Panering
- 1dlmajsmjöl
- 2stägg
- 2mskmjölk
- 2dlpanko
Så lagar du
1. Mosa ihop äggulan, majsstärkelsen och den kokta potatisen. Blanda ner osten, salt och peppar.
2. Forma små bollar och gör ett hål i som du sedan fyller med surströmmingen. Vik igen och rulla dem runda.
3. Vänd bollarna i i majsmjölet, vispa upp ägget och mjölken och lägg i bollarna. Rulla dom sedan i panko och låt dem vila i några minuter.
4. Hetta upp frityroljan till ca 170–180 grader och fritera bollarna i några minuter.
5. Servera med gräddfil och hackad gräslök.