Fruktig citruspasta med solrosbollar och rödbetsaioli

Publicerat:
2016-01-20Ingredienser
4portioner
Grönsakspasta
- 100grättika
- 2stzucchini
- 1paketsjögräsnudlar
- 100grödkål
- 1stsyrligt äpple
- 3ststjälkar salladslök
- 1stgul paprika
- färsk persilja
Citrusdressing
- 1stapelsin
- 1stcitron
- 1stlime
- 2mskhonung alt. agavesirap
- 2mskolivolja
- salt
Solrosbollar
- 5dlsolroskärnor
- 1½dlpumpakärnor
- ½dlvita sesamfrön
- 1dlvatten
- ½stcitron, saften
- 1klyfta(or)vitlök
- 2msktahini (sesampasta)
- ½dltamari (japansk soja)
- 3mskolivolja
- 1mskcurrypulver
- 1½mskkummin
- sesamfrön, svarta eller vita, att rulla i
Rödbetsaioli
- 3dlcashewnötter
- 2dlvatten
- 1½mskrödbetspulver
- 2mskolivolja
- 4mskcitronsaft, pressad
- 2mskäppelcidervinäger
- 1-2klyfta(or)vitlök, pressade
- 1tsksalt
Så lagar du
Grönsakspasta
1. Forma "pasta" av zucchini och rättika med en grönsaksvarv eller potatisskalare.
2. Skölj sjögräsnudlarna i ett durkslag och blanda samman med zucchini och rättika i en stor skål.
3. Tillsätt strimlad rödkål, finhackad paprika och äpple och rör runt igen.
Citrusdressing
1. Zesta apelsinen. Pressa citron, lime och apelsin till juice. Blanda zest, juice, agavesirap eller honung och olivolja. Smaka av med salt.
2. Häll citrusdressingen över grönsakspastan och blanda väl. Lägg upp pastan på ett vackert fat och toppa med kvistar av färsk persilja.
Solrosbollar
1. Kör pumpafrön och solrosfrön till ett fint mjöl i en matberedare. Blanda ned resten av ingredienserna och kör igen. Forma smeten till bollar och rulla i vita eller svarta sesamfrön.
2. Servera bollarna direkt som de är eller torka dem i 6-8 timmar i ugn på 42 grader för en krispig stekyta.
Rödbetsaioli
1. Mixa samtliga ingredienser i en mixerkanna till en krämig sås.
2. Smaka ev. av med mer med vitlök, citron och salt.