Fruktig citruspasta med solrosbollar och rödbetsaioli

Rödbetor.

Publicerat:

Rawfood är ekologisk mat från växtriket som inte hettas upp över 42 grader. Istället för att koka, ugnsbaka eller steka maten så mixas, marineras, blötläggs och torkas den på låg temperatur. Det här receptet är en komplett måltid med många spännande smaker.

Ingredienser

4portioner

Grönsakspasta

  • 100g
    rättika
  • 2st
    zucchini
  • 1paket
    sjögräsnudlar
  • 100g
    rödkål
  • 1st
    syrligt äpple
  • 3st
    stjälkar salladslök
  • 1st
    gul paprika
  • färsk persilja

Citrusdressing

  • 1st
    apelsin
  • 1st
    citron
  • 1st
    lime
  • 2msk
    honung alt. agavesirap
  • 2msk
    olivolja
  • salt

Solrosbollar

  • 5dl
    solroskärnor
  • dl
    pumpakärnor
  • ½dl
    vita sesamfrön
  • 1dl
    vatten
  • ½st
    citron, saften
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 2msk
    tahini (sesampasta)
  • ½dl
    tamari (japansk soja)
  • 3msk
    olivolja
  • 1msk
    currypulver
  • msk
    kummin
  • sesamfrön, svarta eller vita, att rulla i

Rödbetsaioli

  • 3dl
    cashewnötter
  • 2dl
    vatten
  • msk
    rödbetspulver
  • 2msk
    olivolja
  • 4msk
    citronsaft, pressad
  • 2msk
    äppelcidervinäger
  • 1-2klyfta(or)
    vitlök, pressade
  • 1tsk
    salt

Så lagar du

Grönsakspasta

1. Forma "pasta" av zucchini och rättika med en grönsaksvarv eller potatisskalare.

2. Skölj sjögräsnudlarna i ett durkslag och blanda samman med zucchini och rättika i en stor skål.

3. Tillsätt strimlad rödkål, finhackad paprika och äpple och rör runt igen.

Citrusdressing

1. Zesta apelsinen. Pressa citron, lime och apelsin till juice. Blanda zest, juice, agavesirap eller honung och olivolja. Smaka av med salt.

2. Häll citrusdressingen över grönsakspastan och blanda väl. Lägg upp pastan på ett vackert fat och toppa med kvistar av färsk persilja.

Solrosbollar

1. Kör pumpafrön och solrosfrön till ett fint mjöl i en matberedare. Blanda ned resten av ingredienserna och kör igen. Forma smeten till bollar och rulla i vita eller svarta sesamfrön.

2. Servera bollarna direkt som de är eller torka dem i 6-8 timmar i ugn på 42 grader för en krispig stekyta.

Rödbetsaioli

1. Mixa samtliga ingredienser i en mixerkanna till en krämig sås.

2. Smaka ev. av med mer med vitlök, citron och salt.

Dela det här receptet med dina vänner!