Fruktig smulpaj med raw vaniljsås

Publicerat:
2016-01-25Tillagningstid:
Det här är en riktig ”ta vad du har”-paj där man kan blanda stenfrukter och bär i säsong eller som man har till hands hejvilt! Till pajen serveras världens kanske enklaste vaniljsås.
Ingredienser
4 - 6portioner
Smuldeg
- 2dlhavregryn
- 2dlhavremjöl
- 1 ½ dlvalnötter
- 1dlhonung
- ¾dlrapsolja
- 1tskkardemumma
- 1tskflingsalt
Fruktfyllning
- 3äpplen
- 2päron
- 2tskkanel
- 2mskhonung
- 5dlbjörnbär
- 1mskrapsolja
Raw vaniljsås
- 3dlcashewnötter
- 3dlvatten eller till önskad konsistens
- 1tskvaniljpulver
- 4dadlar
Så lagar du
Paj
1. Kärna ur äpple och päron och skär i bitar. Hetta upp olja i en stekpanna som tål ugnsvärme och fräs äppel- och päronbitarna tills de börjar mjukna. Tillsätt honung och kanel och fräs ytterligare ett par minuter.
2. Blanda samman samtliga ingredienser till smuldegen utom saltet i en skål.
3. Toppa den stekta frukten med björnbären och smuldegen och avsluta med att strö flingsalt över. Baka i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.
Raw vaniljsås
1. Blötlägg cashewnötterna i vattnet i minst fem timmar, tillsätt vaniljpulver och urkärnade dadlar. Mixa till en slät sås.