Frusen chokladmousse med crunch och apelsin

Publicerat:
2016-01-25Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Chokladmousse
- 150gchoklad, 70%
- 2stägg
- 50gsocker (eller ½ dl)
- 1stgelatinblad
- 2mskstarkt kaffe
- 1krmsalt
- 3dlvispgrädde
Crunch
- 100gvit choklad
- 2mskkakao
Servering
- 2ststora apelsiner
Så lagar du
1. Smält chokladen i vattenbad. Vispa ägg och socker poröst. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Värm kaffet i en liten kastrull, lägg ner gelatinbladet och låt smälta.
2. Blanda först ner kaffe/gelatin i äggvispet, sedan den smälta chokladen och salt.
3. Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör försiktigt ner den i smeten så att fortfarande är luftig. Klä en form ca 25 x 30 cm med plastfolie. Häll i smeten, låt stå i kyl 1–2 timmar och ställ den sedan i frysen tills den är ordentligt frusen, gärna över natten.
3. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka den vita chokladen ganska fint, lägg på bakpapperklädd plåt och rosta i nedre delen av ugnen cirka 3-4 min, passa så det inte bränns. Blanda runt chokladen ordentligt och rosta 2-3 min till. Låt kallna och smula chokladen fint tillsammans med kakaon.
5. Servering: Skär eller bryt den frysta chokladmoussen i tolv bitar. Fördela på fyra tallrikar och låt tina i cirka 10 minuter. Skala och skär ut filéer ur apelsinerna och lägg upp snyggt. Strö rostad choklad över och servera.