Frusen yoghurt ”Bäta” med hjortronsirap

Publicerat:
2014-09-17Tillagningstid:
Ingredienser
- Vi använder koyoghurt med cirka 10%-ig fetthalt. Kör i glassmaskin och frys i formar.
- 75gsmör
- 25gÄdla eller vit caprin
- 1½dlhavregryn
- 1½dlsocker
- 1dlmandelmjöl
Hjortronsirap
- hjorton
- socker
- vatten
- Skörda kvannestjälkar innan midsommar som du skär i små bitar
Sockerlag
- 1dlsocker
- 2dlvatten
Så lagar du
1. Värm ugnen till 200°. Smält smöret och blanda med havregryn, socker och mandelmjöl. Ställ smeten i kylen en stund. Klicka ut matskedsstora klickar glest på bakplåtspapper. Vill du bara säker på att de inte ”krockar” när smeten flyter ut i ugnen, gör kakorna i två omgångar.
2. Grädda dem i ugnen i cirka 5 minuter. Ta ut plåten och tryck ut flarnen med baksidan av en sked om de inte har flutit ut ordentligt. Grädda ett par minuter till, tills flarnen är fint gyllenbruna.
3. Koka ihop sockerlag. Lägg i kvannen och låt den koka med tills de mjuknat. Lägg upp på bakplåtspapper och låt dem torka. Det går bra att torka dem i ugn på svag värme (cirka 60 grader) men de blir då lite hårdare. Kan förvaras i burk länge.
4. Vi bygger en bäta (jämtska för smörgås) eller sandwich med flarn & frusen yoghurt som sedan kan doppas i hjortronsirapen.