Sabzipolo ba Mahi (fylld ugnsbakad fisk)

Publicerat:
2016-03-16Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 5portioner
- 1–1,2 kghel urtagen lax
- efter smakpeppar, salt
- ½citron
- 2-3stgula lökar
- 2dlhackad färsk koriander
- 2tskmalen bockhornsklöver
- 2tskmadrascurry
- 3msktamarindpasta
- 1dlljummet vatten
- 3-4mskberberisbär, blötlagda
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200°. Salta och peppra i buken på fisken och pressa i citronsaft.
2. Hacka löken och stek på medelvärme. Blanda ned hackad koriander och kryddorna.
3. Rör ut tamarind i lite vatten och blanda ned med lök, koriander och kryddor.
4. Blanda i de avrunna berberisbären. Fyll fiskens buk med blandningen och stäng ev. med tandpetare.
5. Pensla fisken med olja, lägg på ett ugnsfast fat och stek mitt i ugnen ca 40–50 minuter tills fisken är genomstekt (stektiden beror på fiskens storlek).
Servera gärna med ris, som kokats med gurkmeja och mycket färsk hackad dill.
Tips: Bockhornsklöver är en gammal kulturväxt som anses vara bra för bl.a. matsmältningen och ingår i många curryblandningar. Fräs bockhornsklöver i lite olja och känn på doften hur kryddan ”väcks till liv.” Kan t.ex. snabbfräsas och blandas ner i yoghurt som kryddas med salt och peppar och serveras som sås till grillspett.
Bereberisbär är vanliga i all matlagning i Iran, främst i risrätter. De är C-vitaminrika och smakar ungefär som sura lingon eller tranbär. På svenska kallas berberis också surtorn.
Tamarindpasta kommer från den tropiska tamarindfrukten och är vanlig i bl.a. Indien. Tamarind köps som en pasta, som rörs ut i lite varmt vatten och används för att ge rätter söt-syrlig och frisk smak.