Fyllda bröd

Fyllda bröd

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

3portioner

  • 50g
    jäst
  • 6dl
    vatten
  • 2msk
    olivolja
  • 2tsk
    salt
  • 900g
    siktat dinkelmjöl

Så lagar du

Degen räcker till 3 stora bröd.

1. Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i lite av vattnet, rör tills den löst sig och tillsätt sedan resten av vattnet, olivolja och salt. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen väl. Jäs under duk i ca 1 timme.

2. Förbered någon av fyllningarna (se nedan).

3. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar. Kavla ut till stora rektanglar och fördela fyllningen över. Rulla ihop och vrid ändarna på rullen åt varsitt håll. Gör en knut eller lägg ihop det till en ring eller skär längderna till bullar som läggs i ett smort muffinsbleck. Jäs bröden ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnet på 250 grader. Sänk till 225 grader när de stora bröden sätts in. Grädda dem i nedra delen av ugnen 20-25 minuter. Bullarna gräddas i 250 grader ca 10 minuter.

<m>Fyllningar</m>

Räcker till 3 bröd

<b>Oliv- och fetaostfyllnig</b>

200 g fetaost

1 burk citron-, ansiovis- eller pimentofyllda oliver

Smula fetaosten, skiva oliverna. Fördela osten på den utkavlade degen och strö över oliverna.

<b>Tapenadfyllning</b>

1 burk citron- eller ansiovisfyllda oliver

2 vitlöksklyftor

Häll av vätskan från oliverna och finfördela dem i mixer eller med mixerstav. Blanda i pressad vitlök. Finfördela det över den utkavlade degen och rulla ihop.

<b>Tomatfyllning</b>

100 g torkade tomater från burk med olja

100 g riven parmesanost

Ta upp tomaterna och hacka dem fint. Blanda dem med den rivna osten och 1 msk av oljan från tomaterna. Finfördela på den utkavlade degen.

Dela det här receptet med dina vänner!