Gabriels smuldegsbulle

Publicerat:
2015-03-22Ingredienser
Briochedeg
- 305gägg
- 555gvetemjöl
- 46gsocker
- 11gsalt
- 20gjäst
- 355grumstempererat smör
Smörfyllning
- 75gfarinsocker
- 25gströsocker
- efter smakkanel
Vaniljkräm
- 200gmjölk
- 50gströsocker
- 40gäggula
- 15gmajsstärkelse
- ½stvaniljstång
- 40gsmör
Crumble
- 100gsmör
- 100ghavregryn
- 75gsocker
- 75gfarinsocker
- 40gvetemjöl
- 1-2mskpotatismjöl
Till fyllning
- syrligt äpple, tärnat
Så lagar du
Briochedeg
1. Blanda alla ingredienser utom smöret. Kör 5 minuter i blandare eller 7 minuter för hand. Lägg i smöret lite i taget på slutet.
2. Platta ut degen på en bricka, täck den och ställ den i kylen tills den är genomkyld, runt 2-4 timmar.
3. Kavla ut degen till ca 3 mm. Bred på smörfyllning (nedan) på två tredjedelar av degen. Gör ett treslag. Dela upp degen i ca 20 delar. Fläta och forma bullarna efter Gabriels metod som du ser i klippet.
4. Bygg ditt eget jässkåp genom att ställa in en långpanna med varmvatten i en avslagen ugn. Jäs bullarna till dubbel storlek. Tag ut plåten och långpannan med vatten ur ugnen. Sätt ugnen på 200°.
5. Fyll mitten av bullarna med vaniljkräm, strö i äppeltärningar och strö över pajsmulorna (se nedan). När ugnen kommit upp i temperatur, grädda bullarna i 10-18 minuter beroende på ugn.
Smörfyllning
Blanda ihop alla ingredienser till en slät massa.
Vaniljkräm
1. Häll mjölken i en kastrull och dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna i mjölken och lägg även i den urskrapade vaniljstången (det sitter mycket smak i själva stången). Gör ett uppkok och låt mjölken stå och dra i 30 minuter.
2. Koka upp mjölken igen och ta upp vaniljstången. Vispa ihop äggula, majsstärkelse och socker till en slät smet. Tillsätt mjölkblandningen i smeten och vispa väl. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills smeten börjar koka.
3. Passera krämen genom en finmaskig sil, tillsätt därefter smöret. Rör runt tills smöret smält och blandar sig med krämen. Häll upp krämen i en burk eller spritspåse och ställ i kylen.
Crumble (pajsmulor)
Nyp ihop alla ingredienser utom potatismjölet tills det precis går ihop. Tillsätt potatismjölet på slutet (det blir smuligare).