Gabriels smuldegsbulle

Gabriels smuldegsbulle

Publicerat:

En lyxig bulle av briochetyp med fyllning av syrligt äpple, smör, kanel och vaniljkräm, samt goda smulor på. Nästan som äppelpaj i bullform.

Ingredienser

Briochedeg

  • 305g
    ägg
  • 555g
    vetemjöl
  • 46g
    socker
  • 11g
    salt
  • 20g
    jäst
  • 355g
    rumstempererat smör

Smörfyllning

  • 75g
    farinsocker
  • 25g
    strösocker
  • efter smak
    kanel

Vaniljkräm

  • 200g
    mjölk
  • 50g
    strösocker
  • 40g
    äggula
  • 15g
    majsstärkelse
  • ½st
    vaniljstång
  • 40g
    smör

Crumble

  • 100g
    smör
  • 100g
    havregryn
  • 75g
    socker
  • 75g
    farinsocker
  • 40g
    vetemjöl
  • 1-2msk
    potatismjöl

Till fyllning

  • syrligt äpple, tärnat

Så lagar du

Briochedeg

1. Blanda alla ingredienser utom smöret. Kör 5 minuter i blandare eller 7 minuter för hand. Lägg i smöret lite i taget på slutet.

2. Platta ut degen på en bricka, täck den och ställ den i kylen tills den är genomkyld, runt 2-4 timmar.

3. Kavla ut degen till ca 3 mm. Bred på smörfyllning (nedan) på två tredjedelar av degen. Gör ett treslag. Dela upp degen i ca 20 delar. Fläta och forma bullarna efter Gabriels metod som du ser i klippet.

4. Bygg ditt eget jässkåp genom att ställa in en långpanna med varmvatten i en avslagen ugn. Jäs bullarna till dubbel storlek. Tag ut plåten och långpannan med vatten ur ugnen. Sätt ugnen på 200°.

5. Fyll mitten av bullarna med vaniljkräm, strö i äppeltärningar och strö över pajsmulorna (se nedan). När ugnen kommit upp i temperatur, grädda bullarna i 10-18 minuter beroende på ugn.

Smörfyllning

Blanda ihop alla ingredienser till en slät massa.

Vaniljkräm

1. Häll mjölken i en kastrull och dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna i mjölken och lägg även i den urskrapade vaniljstången (det sitter mycket smak i själva stången). Gör ett uppkok och låt mjölken stå och dra i 30 minuter.

2. Koka upp mjölken igen och ta upp vaniljstången. Vispa ihop äggula, majsstärkelse och socker till en slät smet. Tillsätt mjölkblandningen i smeten och vispa väl. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills smeten börjar koka.

3. Passera krämen genom en finmaskig sil, tillsätt därefter smöret. Rör runt tills smöret smält och blandar sig med krämen. Häll upp krämen i en burk eller spritspåse och ställ i kylen.

Crumble (pajsmulor)

Nyp ihop alla ingredienser utom potatismjölet tills det precis går ihop. Tillsätt potatismjölet på slutet (det blir smuligare).

Dela det här receptet med dina vänner!