Äpple- och mandelgalette med vaniljkräm

Publicerat:
2019-09-18Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Pâte Sucrée -pajdeg
- 100gkallt smör
- 3¼dlvetemjöl
- 1 knivsuddbakpulver
- 1¼ dlströsocker
- 1ägg, ekologiskt
Mandelkräm
- 250gmandelmassa
- 50gsmör
- 1ägg, ekologiskt
- ½dlvetemjöl
- 2mskmörk rom, kan uteslutas
- 1bittermandel, riven
Fyllning
- 6-8plommon och äpplen
- 50gkallt smör
- 3mskråsocker
- 1mskkanel, malen
Pensling
- 1ägg, ekologiskt
- 2mskråsocker
Vaniljkräm
- ½vaniljstång
- 3äggulor, ekologiska
- ½dlströsocker
- 3dlvispgrädde
Så lagar du
1. Nyp samman kallt smör, mjöl, bakpulver och strösocker.
2. Tillsätt ägget och knåda så att degen precis går ihop.
3. Plasta in degen och låt den vila i kylen minst 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper eller på en värmetålig silikonmatta.
6. Vik upp kanten på degen med cirka 2 cm.
7. Riv mandelmassan och smält smöret.
8. Rör samman med ägg, mjöl och rom (om du vill) tills krämen är helt slät.
9. Bred mandelkrämen över pajdegen.
10. Dela, kärna ur och skiva plommon och äpplen och fördela dem över pajen.
11. Strö över hyvlat smör, råsocker och kanel.
12. Pensla kanten på degen och strö över råsocker (det blir en knaprig och snygg kant då).
13. Grädda galetten i mitten av ugnen cirka 50 minuter.
Vaniljkräm
1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
2. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
3. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.