Galetter från Bretagne

Galetter från Bretagne

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

Grundsmet till galetter

  • 5dl
    vatten
  • 1dl
    filmjölk
  • 250g
    bovetemjöl
  • 1/2tsk
    salt
  • 1
    ägg
  • 50g
    smör
  • Galette Camembert, 4 st
  • 1
    Camembert (200 g)
  • 1påse(ar)
    fransk sallad

Valnötsdressing

  • 1msk
    äppelcidervinäger
  • 2tsk
    fransk dijonsenap
  • 3msk
    olivolja
  • 2krm
    salt
  • 1krm
    nymald svartpeppar
  • 50g
    grovt hackade valnötter

Galette med lax, 4 st

  • 1påse(ar)
    färsk spenat (ca 150 g)
  • 6
    salladslökar
  • 1msk
    hackad färsk körvel eller dragon
  • 1msk
    smör
  • 1krm
    salt
  • 1krm
    nymald svartpeppar
  • 200g
    kallrökt lax i tunna skivor

Limesås

  • 1burk(ar)
    lätt creme fraiche
  • 1
    lime, finrivet skal

Tillbehör

  • klyftor av lime
  • vattenkrasse eller andra salladsblad

Så lagar du

Smeten är mycket lätt att blanda till och det blir aldrig mjölklumpar, eftersom mjölet har en annan struktur än vanligt vetemjöl. Blandar du ner smör i smeten behövs inget extra till stekningen. Det blir cirka tio galetter när man steker i vanlig pannkakslagg, 22 cm. En äkta galette är mycket större och då blir det givetvis färre. Dessutom är de glutenfria. I Frankrike äter man dem också som korvbröd. De går bra att värma i mikrovågsugn.

1. Vispa samman vatten, filmjölk, bovetemjöl och salt. Vispa sist ner ägget. Låt smeten svälla ca 1/2 timme.

2. Smält smöret och blanda ner det i smeten.

3. Stek i medelvarm pannkakslagg på båda sidor.

<b>Galette Camembert</b>

Den enklaste och kanske mest typiska av alla galetter är den som är fylld med camembert och serveras med en sallad med valnötsdressing.

Gör så här:

1. Skiva osten och fördela skivorna på varma galetter.

2. Blanda samman dressingen och häll den över salladen.

3. Eventuellt kan galetterna värmas i 200° ugn i 5 min så att osten smälter.

<b>Galette med lax</b>

Rökt lax passar utmärkt till galetterna som också fylls med fräst spenat, salladslök och dragon. Till detta serveras en syrlig limesås.

Gör så här:

1. Rensa bort grova stjälkar från spenaten. Skiva salladslöken.

2. Fräs spenat, lök, körvel eller dragon hastigt i smör. Smaka av med salt och peppar.

3. Blanda creme fraiche och finrivet limeskal. Klyfta limen och använd som tillbehör.

4. Lägg skivar av lax på varma galetter. Lägg på spenat- och lökfräs. Vik ihop och servera med en klick limesås, limeklyfta och sallad.

På bilden är det en fyllning med köttfärs och spenat.

Dela det här receptet med dina vänner!