Galetter från Bretagne

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
Grundsmet till galetter
- 5dlvatten
- 1dlfilmjölk
- 250gbovetemjöl
- 1/2tsksalt
- 1ägg
- 50gsmör
- Galette Camembert, 4 st
- 1Camembert (200 g)
- 1påse(ar)fransk sallad
Valnötsdressing
- 1mskäppelcidervinäger
- 2tskfransk dijonsenap
- 3mskolivolja
- 2krmsalt
- 1krmnymald svartpeppar
- 50ggrovt hackade valnötter
Galette med lax, 4 st
- 1påse(ar)färsk spenat (ca 150 g)
- 6salladslökar
- 1mskhackad färsk körvel eller dragon
- 1msksmör
- 1krmsalt
- 1krmnymald svartpeppar
- 200gkallrökt lax i tunna skivor
Limesås
- 1burk(ar)lätt creme fraiche
- 1lime, finrivet skal
Tillbehör
- klyftor av lime
- vattenkrasse eller andra salladsblad
Så lagar du
Smeten är mycket lätt att blanda till och det blir aldrig mjölklumpar, eftersom mjölet har en annan struktur än vanligt vetemjöl. Blandar du ner smör i smeten behövs inget extra till stekningen. Det blir cirka tio galetter när man steker i vanlig pannkakslagg, 22 cm. En äkta galette är mycket större och då blir det givetvis färre. Dessutom är de glutenfria. I Frankrike äter man dem också som korvbröd. De går bra att värma i mikrovågsugn.
1. Vispa samman vatten, filmjölk, bovetemjöl och salt. Vispa sist ner ägget. Låt smeten svälla ca 1/2 timme.
2. Smält smöret och blanda ner det i smeten.
3. Stek i medelvarm pannkakslagg på båda sidor.
<b>Galette Camembert</b>
Den enklaste och kanske mest typiska av alla galetter är den som är fylld med camembert och serveras med en sallad med valnötsdressing.
Gör så här:
1. Skiva osten och fördela skivorna på varma galetter.
2. Blanda samman dressingen och häll den över salladen.
3. Eventuellt kan galetterna värmas i 200° ugn i 5 min så att osten smälter.
<b>Galette med lax</b>
Rökt lax passar utmärkt till galetterna som också fylls med fräst spenat, salladslök och dragon. Till detta serveras en syrlig limesås.
Gör så här:
1. Rensa bort grova stjälkar från spenaten. Skiva salladslöken.
2. Fräs spenat, lök, körvel eller dragon hastigt i smör. Smaka av med salt och peppar.
3. Blanda creme fraiche och finrivet limeskal. Klyfta limen och använd som tillbehör.
4. Lägg skivar av lax på varma galetter. Lägg på spenat- och lökfräs. Vik ihop och servera med en klick limesås, limeklyfta och sallad.
På bilden är det en fyllning med köttfärs och spenat.