Gazpacho (spansk kall grönsakssoppa)

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Läskande soppa som är perfekt att svalka sig med på varma dagar, hemma eller på picknick.
Ingredienser
4portioner
- 2stpaprikor
- 1stgul lök
- 2sttomater
- 3klyfta(or)vitlök
- 3mskolivolja
- 2tskchilipepparsås
- 2nypa(or)salt
- 2nypa(or)socker
- 8dltomatjuice
- ½citron
- 10stisbitar
- 2mskgräslök
- 2dlbrödkrutonger
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225°. Dela paprika, lök och vitlök i fjärdedelar och snitta tomaterna. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form.
2. Ringla över olivoljan och krydda med chilipepparsås, salt och socker. Rosta i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna något och ta sedan bort skalet på tomaterna.
3. Häll hälften av tomatjuicen i en mixer eller matberedare. Tillsätt citronsaft och skal samt de rostade grönsakerna. Mixa en kort stund, häll därefter i resten av tomatjuicen och isbitar eller vatten. Smaka av med tabasco, salt och peppar. Mixa ytterligare en kort stund.
4. Vid servering strö över hackad gräslök och toppa med brödkrutonger.
Tips:
Kyl gärna soppan en stund i frysen och häll upp i termos om du ska ut på picknick.