Ingredienser
8 - 10portioner
- 1kgkvisttomater
- 3/4 stgurka
- 1stgrön paprika
- 1sthalv röd lök
- 2stvitlöksklyftor
- 2stskivor tärnat vitt bröd
- 3tskrödvinsvinäger
- 4mskolivolja
- 1/2 tsksalt och svartpeppar
Brödflarn
- Surdegsbröd gärna levain, skuret i tunna skivor
- Olivolja
Dekoration
- Resten av gurkan
- 1röd paprika
- ½röd lök
Så lagar du
Dela tomaterna och ta bort den vita innersta stjälken och kärnorna. Skala gurkan och dela den i mindre bitar. Dela paprikan och ta bort alla frön och stjälken. Dela löken och ta bort det yttersta skalet. Hacka löken fint eller riv den på ett rivjärn.
Lägg paprika, tomatkött, riven lök och gurka i matberedaren. Ta bort kanterna på brödet och lägg i det mjuka innanmätet tillsammans med grönsakerna. Kör ihop allting till en puré.
Pressa ner vitlöken, häll i vinäger och olja och smaka av med salt och peppar. Tycker du att soppan är för tjock kan du lägga i några isbitar.
Ställ in soppan i kylskåpet i ungefär två timmar så att smakerna kan blandas ordentligt.
Brödflarn: Sätt ugnen på 200 grader. Skär brödet i så skivor som möjligt. Pensla dom med olivolja och sätt in dom i ugnen tills de blir knapriga.
Hacka lök, paprika och resten av gurkan i små tärningar.
Servera soppan i små glas med grönsakstärningar och flarn.